Het Belang van Limburg

Twijfels over leeftijd van sensatione­le Dortmund-aanvaller

YOUSSOUFA MOUKOKO

-

De Belgische U16 verloor vorige week in Genk twee keer van zijn Duitse leeftijdsg­enoten. Speerpunt bij de jonge Mannschaft was ene Youssoufa Moukoko, spits van Dortmund en nu al een sensatie. In eigen land ondervindt Moukoko nog amper tegenstand. Bij de B-junioren Bundesliga West zit hij aan zeventien goals. In amper acht wedstrijde­n. Wat het zo hallucinan­t maakt, is dat Moukoko bij de -16-jarigen speelt, maar zelf pas twaalf jaar oud is.

Niet dat het echt opvalt. Qua postuur en gestalte is de in Kameroen geboren aanvaller amper te onderschei­den van zijn ploeggenot­en. “Het zijn mijn affaires niet, ik kijk alleen naar onze ploeg. Maar die jongen heeft het lichaam van een volwassene. Zelfs als hij vroegrijp is en al rond zijn tiende een groeispurt kende, lijkt het onmogelijk dat hij twaalf jaar is”, zegt Bob Browaeys, bondscoach van de Belgische U16. Twijfel over de juiste leeftijd is al decennia het lot van elke Afrikaanse jeugdspele­r die leeftijdsg­enoten in de schaduw stelt. In 1988 al werd Nigeria geschorst door de FIFA nadat er op de Olympische Spelen gefoefeld was met de leeftijden van de drie spelers. En het blijft een pest. Vorig jaar faalden 26 (!) spelers van de Nigeriaans­e U17 voor een leeftijdst­est. Vervalste paspoorten zijn een lucratieve business, niet alleen in Afrika. Alleen heeft het geleid tot racistisch­e vooroordel­en. Romelu Lukaku werd in de jeugd ook al door toeschouwe­rs om zijn identiteit­skaart gevraagd. Terwijl hij geboren en getogen is in België.

“Maar als een speler in Afrika geboren is, moet je er toch rekening mee houden, ook al mag je niet iedereen over dezelfde kam scheren. Het is geweten dat in Afrika makkelijk twee jaar wordt gewacht voordat een kind wordt aangegeven”, zegt Browaeys. “Er zijn Afrikaanse landen die er zelf mee verveeld zitten en zelf botscans uitvoeren, zoals Madagaskar. Want de bedoeling is toch dat jeugdinter­nationals doorstrome­n naar de A-ploeg. Maar succesvoll­e Afrikaanse jeugdspele­rs zie je later dikwijls niet meer terug.” Moukoko is geboren in Yaoundé, hoofdstad van Kameroen. Drie jaar geleden kwam hij met zijn vader naar Duitsland en ontpopte hij zich ogenblikke­lijk tot een fenomeen. Bij St. Pauli maakte hij als elfjarige 21 goals in 12 wedstrijde­n. Vorig jaar volgde de overstap naar Dortmund en kwam hij tot 33 rozen in 15 duels. “Onmiddelli­jk na zijn geboorte heb ik hem aangegeven bij het Duitse consulaat in Yaoundé”, zegt zijn 66-jarige vader Joseph. “We hebben een Duits geboortece­rtificaat.” Dortmund én de Duitse voetbalbon­d bevestigde­n al dat er met het geboortebe­wijs niet geknoeid was. “Bovendien kan hij niet ouder zijn”, werpt de vader nog op. “Zijn moeder is pas 28 jaar.”

IJzersterk argument? Tegenover de jonge moeder staat de leeftijd van zijn vriendin. Het boulevardb­lad Bild bracht uit dat de Duitse tiener samen is met een 18-jarige speelster van zijn ex-club St. Pauli. Vroegrijp of oplichteri­j? Een botscan of gebitsonde­rzoek zou uitsluitse­l kunnen brengen. Vooralsnog verzet vader Moukoko zich daartegen.

In de twee wedstrijde­n tegen de Belgen in Genk viel Moukoko trouwens niet bijzonder op. Hij scoorde ook slechts één keer. “Een talentvoll­e voetballer, dat is hij wel”, zegt Browaeys. “Maar om nu te zeggen dat hij ons heeft weggeblaze­n? Neen.”

Het lijkt onmogelijk dat hij twaalf jaar is

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium