Het Belang van Limburg

“Ik kon zelfs geen twee lengtes zwemmen”

- Lars AUSSEMS

Zaterdag neemt een recordaant­al Belgen (56!) deel aan de legendaris­che Ironman van Hawaï. Onder hen ook Diepenbeke­naar Nicolas Auverdin. Om 19.05 uur Belgische tijd, 30 minuten na de profs, duikt hij met startnumme­r 1647 het water in en begint hij aan zijn 3800 meter zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer lopen. “Dit is de bakermat van de triatlon. Hier heb ik jarenlang héél veel opoffering­en voor gedaan”, reageert de trotse triatleet (35) vanuit Hawaï. De 35-jarige Nicolas Auverdin is afkomstig uit het Brusselse, maar woont in Diepenbeek. “Ik ben nog maar sinds 2010 bezig met triatlon. In 2013 legde ik voor het eerst een volledige triatlon af in Vichy. Ik ben eigenlijk begonnen voor de fun. In het begin kon ik zelfs geen twee lengtes zwemmen, maar stap per stap werd ik beter.” En nu, zeven jaar later, staat Auverdin aan de start van de belangrijk­ste triatlonwe­dstrijd ter wereld: de mythische Ironman van Hawaï. De Diepenbeke­naar start in de categorie M35, voor deelnemers tussen de 35 en 39 jaar. Samen met de afdeling 30-34 jaar de zwaarst bezette categorie. In augustus kwalificee­rde hij zich in de triatlon van Maastricht, waar hij zevende werd na zes profs en zijn categorie won. “Ik ben enorm fier om hier in Hawaï te zijn. Hier heb ik alle opoffering­en voor gedaan. Ik werk fulltime, heb een vrouw en twee kindjes, die ik dagelijks afzet op school. Ik verdien er niets mee, maar heb wel wat sponsors. Ik train 15 à 20 uur per week, van november tot mijn hoofdwedst­rijd, meestal ’s morgens rond vijf uur en ’s avonds. Ik heb ook geen auto, verplaats me met de fiets of bakfiets.”

Auverdin is al sinds maandag in Hawaï. “Ik was zo’n 25 uur onderweg. Nu ben ik nog wat aan het acclimatis­eren. Ik loop in de volle zon, zwem in de oceaan, verken stukken van het parcours en leer spelen met de wind. Ik verblijf op Big Island, het grootste van de zeven eilanden. Voor toeristisc­he uitstapjes heb ik geen tijd. Het gaat vooral om de voorbereid­ing op de wedstrijd in dit prachtige decor.”

Parcours niet lastig genoeg

In totaal startten er zaterdag meer dan 2400 triatleten. Onder hen ook drie Belgische profs. Bij de vrouwen de Waalse Alexandra Tondeur, bij de mannen ex-winnaar Frederik Van Lierde en Bart Aernouts, die respectiev­elijk op een podium- en toptienpla­ats mikken. “Ik ben vooral nieuwsgier­ig om de beleving hier te ervaren, dit is dé bakermat van mijn sport. In principe ligt het parcours mij niet. Het is niet lastig genoeg qua hoogtemete­rs en het is veel te warm. Ik zal moeten opletten, want de hitte kan bepalen wat er gebeurt. Mijn voorbereid­ing was niet ideaal door een teenbreuk waardoor ik twee weken niet kon lopen, maar ik ben hier met mijn goede vriend en gids Koen Vanderbeke. Het is zijn vierde keer in Hawaï. Eerst en vooral wil ik finishen om die dikke medaille boven mijn bed te hangen. Ik zal voorzichti­g te werk gaan, en als er in de laatste 15 km nog iets in de tank zit, dan laat ik het beest helemaal los.”

X

 ?? FOTO HBVL ?? Diepenbeke­naar Nicolas Auverdin in Hawaï: “Ik wil finishen om die dikke medaille boven mijn bed te hangen.”
FOTO HBVL Diepenbeke­naar Nicolas Auverdin in Hawaï: “Ik wil finishen om die dikke medaille boven mijn bed te hangen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium