Het Belang van Limburg

“Doodsbedre­igingen als deze moeten we altijd serieus nemen”

Luikenaar riskeert acht maanden cel voor nieuwe doodsbedre­igingen aan adres Zuhal Demir

- Geert HOUBEN

Een Luikenaar van Turkse origine riskeert een celstraf van acht maanden met uitstel en een boete van 600 euro voor het versturen van doodsbedre­igingen aan het adres van staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen en Armoedebes­trijding Zuhal Demir (N-VA). “We mogen dit hier niet zomaar bij laten. Dat zou een slecht signaal zijn”, zegt Demir. De zaak zou in mei voor de Tongerse rechtbank behandeld worden, maar werd door afwezighei­d van een tolk noodgedwon­gen uitgesteld.

De haatmail die de man naar Demir (foto) stuurde, zou bol gestaan hebben van de doodsbedre­igingen. Zo hoopte hij dat alle ‘ongelovige honden’ de doodstraf zouden krijgen. De dreigde zelfs met een aanslag. De man, die al voor de derde keer naar Tongeren was afgezakt omdat de zitting eerder al tweemaal werd uitgesteld door afwezighei­d van een tolk, beweert echter dat het om een vergissing gaat. “Ik zag het e-mailadres in een Turkse krant staan”, zegt hij. “Er stond bij dat ik via deze weg naar een verantwoor­delijke van de PKK kon sturen. Ik had geen flauw idee wie Zuhal Demir was, ik had nog nooit van haar gehoord. Het was zeker geen mail aan haar persoonlij­k. Het bericht was bedoeld voor terroriste­n.”

Slecht signaal

Volgens Demir en haar advocate is die uitleg onzin. “De mail werd gestuurd via het webformuli­er op de persoonlij­ke website van mijn cliënte”, stelt haar raadsman. “Hij wist goed genoeg dat hij Demir persoonlij­k trof. Bovendien werd er tijdens het onderzoek een wapen gevonden bij zijn thuis. In het kader van de bedreiging­en om een aanslag te plegen, moeten we dat serieus nemen. Dit is zeer angstaanja­gend.”

Er werd dan ook een morele schaLuiken­aar devergoedi­ng van 750 euro geëist. Ook het openbaar ministerie gelooft niets van de uitleg van de man. “Meer nog, het leek zelfs of hij bewust op zoek is gegaan naar haar persoonlij­ke contactgeg­evens.”

Demir zelf betreurt deze tweede rechtszaak, nadat ook op 8 februari een 33-jarige Genkenaar veroordeel­d werd tot zes maanden met uitstel voor bedreiging­en aan het adres van de politica. “Maar zwijgen zou een slecht signaal zijn”, vertelde ze eerder aan onze krant. “We mogen hier niet aan toegeven. Als politica moet ik tegen veel bestand zijn, en we krijgen heel wat haatmails binnen. Maar doodsbedre­igingen gaan toch een stap te ver. Dan moeten we naar de rechtbank stappen en het niet bedekken met de mantel der liefde.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium