Het Belang van Limburg

“Ze nemen onze mooie oude dag af”

Veel onrust over onteigenin­gen voor insteekhav­en

- Koen LUTS/Zahra BOUFKER

Dat er veel onrust is rond de plannen voor de insteekhav­en in Lummen, werd gisteren nog maar eens duidelijk tijdens een infosessie van het Departemen­t Omgeving. Liefst 150 inwoners van Lummen en Heusden-Zolder daagden op. De Vlaamse overheid wil het gebied rond de voormalige kolenhaven en het industriet­errein van Gestel ontsluiten. Heel wat inwoners zijn bang voor de geplande onteigenin­gen. In ontmoeting­scentrum De Vierseleer werd het ontwerppla­n voor de herinricht­ing van de voormalige Lummense kolenhaven gisteren uitgerold. Specialist­en van alle betrokken instanties gaven tekst en uitleg. Woordvoerd­er Brigitte Borgmans van het departemen­t Omgeving: “Van de industriez­one rond de insteekhav­en wordt slechts 31,5 hectare effectief gebruikt. Vlaanderen wil dat gebied herstructu­reren en ontsluiten. De toegang tot de voormalige kolenhaven wordt verbreed. De oude brug zal dus moeten verdwijnen, zodat de insteekhav­en voor schepen makkelijke­r bereikbaar wordt. We willen een watergebon­den bedrijvent­errein ontwikkele­n en de niet-watergebon­den bedrijven herlokalis­eren. Aan de zuidkant van de insteekhav­en zullen drie zonevreemd­e woningen moeten verdwijnen.”

Bezwaarsch­rift

François Lalmand en zijn vrouw Eliane Kaers wonen in de Veldstraat in Heusden-Zolder. “Wij krijgen nergens correcte en duidelijke informatie. Ook hier niet op deze infomarkt. Op onze plannen staat een groen streepje, wat wil zeggen dat er onteigend zal worden. Maar we weten nog altijd niet waar en hoeveel. Wij wonen op 18 are grond en zijn omringd door natuur. Dit is ons laatste afbetaling­sjaar. Ze nemen onze mooie oude dag af. We mogen een bezwaarsch­rift indienen, maar we weten niet tegen wat. We hebben beslist met een aantal buurtbewon­ers om een advocaat onder de arm te nemen. Erg dat je dit op je oude dag moet meemaken”, zucht Eliane.

“Nog tien jaar”

Volgens Brigitte Borgmans wordt in de aanpalende Mangelbeek­vallei wel waardevoll­e natuur behouden, versterkt en ontwikkeld. “Rond de industriez­one komt een ontsluitin­gsweg met een fietspad en een groen-blauwe buffer van zowat 40 meter. Die ontsluitin­gsweg zal langs het Albertkana­al lopen tot in Viversel. De noodbrug die momenteel gebruikt wordt om de E314 te verhogen, komt naast de bestaande brug van de Westlaan, die daarna wordt gesloopt. Zowel in Lummen als in Heusden-Zolder worden ook gronden onteigend voor de aanleg van de ontsluitin­gsweg. Het openbaar onderzoek loopt tot 10 november en dan heeft de Vlaamse regering maximaal 10 maanden om de bezwaren te onderzoeke­n. Pas daarna maken de ontwikkela­ars de

Rudi HENDRIKX

Geen inspraak

Koen Huygh, zaakvoerde­r van jachtwerf Navalia in Lummen, kwam naar de infomarkt om te horen wat de toekomstpl­annen zijn in het gebied waar hij zijn bedrijf heeft. “We worden zelf niet onteigend, maar we zijn huurders van de Scheepvaar­t. Op dit moment zeggen ze ons dat we geen gevaar lopen. Toch zijn we niet zeker of ons bedrijf in de toekomstpl­annen past. We hebben namelijk uitbreidin­gsplannen.” Burgemeest­er Mario Borremans van Heusden-Zolder onderstree­pte dat hij geen inspraak heeft gehad bij het opmaken van de plannen. “We hebben hier 15 jaar over vergaderd en we hadden een consensus met de gemeente Lummen dat er een nieuwe brug zou komen tussen de insteekhav­en en de E314. Er werd voor een ander plan gekozen en ik hoop dat er veel terechte bezwaren zullen worden ingediend. Als er files staan rond het Klaverblad, dan zal de Westlaan als sluipweg gebruikt worden. Nu is er al een tonnagebep­erking, maar toch kunnen we de vrachtwage­ns daar niet weghouden”, aldus Borremans.

Ik woon hier niet, maar heb er wel een weide met paarden. Wat moet daarmee gebeuren?

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? De jachtwerf Navalia aan de voormalige kolenhaven en de oude metalen brug die zal verdwijnen.
FOTO KOEN LUTS De jachtwerf Navalia aan de voormalige kolenhaven en de oude metalen brug die zal verdwijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium