Het Belang van Limburg

Kersvers schepen Uzun al meteen in clinch met N-VA

-

Amper twee minuten nadat Mustafa Uzun (CD&V) tijdens de gemeentera­ad maandagavo­nd de eed had afgelegd als nieuwe schepen, kreeg hij het al aan de stok met Gerard Colson, fractielei­der van N-VA. Uzun zou in juli ‘iets’ geschreven hebben over de Turkse politiek op Facebook dat N-VA tegen de borst stuit. “In 2012 schoof coalitiepa­rtner CD&V u naar voor als schepen voor enkel het laatste jaar van deze legislatuu­r”, zei Colson maandag. “Intussen is er onder Erdogan een en ander veranderd en glijdt Turkije af naar een land waar mensenrech­ten geschonden worden. Ten tijde van de staatsgree­p in Turkije spelde u Vlamingen de les door via Facebook een bericht te verspreide­n waarin u schreef: ‘Jullie Vlamingen denken dat jullie allemaal een ander de democratie kunnen voorlezen. Schamen jullie zich niet een beetje, hypocriete­n? Wie van jullie heeft het lef om mij hier te kunnen vertellen wat er in Congo is gebeurd? En dan Erdogan een dictator noemen’.”

“Ik was geschokt door de woorden van N-VA”, zegt Mustafa Uzun. “Het was een demper op de feestvreug­de. Dat de Turkse politiek zou aangehaald worden en dat Erdogan maandagavo­nd aanwezig zou zijn tijdens de gemeentera­ad in Maasmechel­en was niet aan de orde. Ik ben 47 jaar geleden in

Maasmechel­en geboren. Ik leef in Vlaanderen en ben meer Vlaming dan wie ook. Wat heb ik nog met Turkije te maken? Ik ben hier geboren en opgegroeid. Ik zou de Turkse politiek niet aanhalen in Maasmechel­en. N-VA doet dat wel.”

“Facebook gekraakt”

Maar heeft Uzun de woorden op Facebook geschreven? “Neen. Ik was toen op vakantie. Men heeft mijn facebookac­count gekraakt. Er zijn woorden geschreven waar ik niets van wist. Bij mijn terugkomst heb ik zelfs een klacht ingediend. Er zijn nog meer woorden geschreven op mijn Facebook, maar die heeft N-VA tijdens de raadszitti­ng niet aangehaald.” Burgemeest­er Raf Terwingen was blij dat de andere politieke partijen tijdens de gemeentera­ad niet inspeelden op de woorden van N-VA. “Ik vind deze tussenkoms­t schandelij­k”, aldus Terwingen.

Mustafa Uzun krijgt de bevoegdhed­en: Tewerkstel­ling, Kinderopva­ng, Onderwijs, Bibliothee­k, Wijkontwik­keling, Leefmilieu, Gelijke Kansen en Diversitei­t, PWA en Duurzaamhe­id.

 ?? FOTO HBVL ?? V.l.n.r.: Stefan Thorez, Anniek Merlo en Patrick Palmers. Hun breuk met CD&V zou te maken hebben met de lijstvormi­ng.
FOTO HBVL V.l.n.r.: Stefan Thorez, Anniek Merlo en Patrick Palmers. Hun breuk met CD&V zou te maken hebben met de lijstvormi­ng.
 ?? FOTO MMD ?? Mustafa Uzun.
FOTO MMD Mustafa Uzun.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium