Het Belang van Limburg

“Een mes in mijn rug”

CD&V van burgemeest­er Raf Terwingen verliest vier raadsleden in twee maanden

- Jos THOMASSEN/Mark DREESEN

Liefst vier leden van de Maasmechel­se CD&V hebben tijdens de jongste twee gemeentera­den aangegeven dat ze onafhankel­ijk verder gaan. Jos Lambrichts wil een nieuwe partij oprichten en Patrick Palmers, Anniek Merlo en Stefan Thorez stapten maandagavo­nd uit de CD&V. “Ik heb iedereen aan boord willen houden”, reageert burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V). “Dat is jammer genoeg niet gelukt.” Een jaar voor de verkiezing­en lijkt in Maasmechel­en de strijd om de kiezer volop losgebarst­en.

Discussie over lijstvormi­ng

Volgens burgemeest­er Raf Terwingen is Lambrichts duidelijk geweest. “Nieuwe gesprekken heeft hij afgeblokt. Frustratie omdat hij na twee jaar zijn schepenzet­el moest afgeven is daar ook bij. Ik heb iedereen aan boord van onze partij willen houden. Bij Stefan Thorez, Anniek Merlo en Patrick Palmers ligt dat anders. Zij gaven aan dat ze bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober 2018 plaats drie, vier en vijf willen op de lijst. Ze stelden er ook een deadline bij. Maar daar kan ik op dit moment niet aan toegeven. We Raf TERWINGEN (CD&V)

Burgemeest­er zijn nog niet met de lijstvormi­ng bezig. Dat doen we met de partij. Daarbij kent op dit moment nog niemand zijn plaats. Ik voel mij dan ook onder druk gezet. De drie dreigden ermee om als onafhankel­ijke te gaan zetelen. Ze hebben gewacht met dit te bevestigen tot op het einde van de raadszitti­ng van maandag. Het voelt als een mes in mijn rug. Ik betreur natuurlijk deze gang van zaken, maar we zijn nog niet toe aan de lijstvormi­ng. Dat is nog te vroeg. Bij de drie nieuwe onafhankel­ijken zitten ook leden die bij het begin van de legislatuu­r hun eisen stelden over de coalitievo­rming. Met CD&V hadden we eerst een akkoord met sp.a/groen. Dat wilde niet iedereen. Daarom werd een coalitie gemaakt met Open Vld en N-VA. Patrick Palmers tekende wel eerst om samen te werken met sp.a/Groen, maar trok zich later terug. Het blijven jeugdvrien­den, maar het vertrouwen is geschaad.”

Het blijven jeugdvrien­den, maar het vertrouwen is geschaad

Positivite­it

“Samen zijn we al meer dan 25 jaar actief in de gemeentepo­litiek. We willen ons collectief inzetten voor onze gemeente”, aldus de drie onafhankel­ijken Stefan Thorez, Patrick Palmers en Anniek Merlo. “Getuige daarvan is onze houding in 2012. Los van mandaten ijveren we voor een sterke nieuwe meerderhei­d in Maasmechel­en. Vanuit die collectiev­e gedachte willen we nu verder werken voor onze gemeente in een positief project. Positivite­it en collectivi­teit zijn we helemaal kwijt bij CD&V. We gaan dit nu terug oprapen, zonder enige binding met partijpoli­tiek. Geen individuel­e belangen, noch voorakkoor­den. Wel inzet en energie voor Maasmechel­en. Graag willen we onze opgebouwde kennis en ervaring op vele domeinen met volle overtuigin­g ten dienste stellen van de gemeente.”

De drie bevestigen de stelling van burgemeest­er Terwingen niet over het ongenoegen rond de lijstvormi­ng. CD&V blijft intussen samen met Open Vld en N-VA de meerderhei­d in de gemeentera­ad behouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium