Het Belang van Limburg

Dringend gezocht: onthaaloud­ers in Limburg

Instroom is in tien jaar tijd gehalveerd

-

Het aantal startende onthaaloud­ers bij de Landelijke Kinderopva­ng is de voorbije tien jaar gehalveerd. Nochtans blijft de vraag naar een goede onthaalple­k al jaren even groot. Ondertusse­n stappen ook steeds meer oudere onthaaloud­ers uit het beroep. De organisati­e doet daarom een dringende oproep, ook aan wie al ouder is dan 45 jaar. “De vraag bij de Limburgse ouders blijft inderdaad even groot”, zegt verantwoor­delijke Josine Jackers van de Landelijke Kinderopva­ng. De organisati­e regelt de opvang bij onthaaloud­ers in 22 Limburgse gemeenten. “Maar we hebben het steeds moeilijker om nog kandidaten te vinden. Daardoor zitten we in sommige gemeenten erg krap, of moeten we ouders zelfs teleurstel­len. Vaak kiezen mama's en papa’s nochtans bewust voor een onthaal dichtbij, in een huiselijke en erg persoonlij­ke sfeer. Want daar zijn onze medewerker­s goed in.”

Overal versterkin­g nodig

“Vooral in Midden- en WestLimbur­g en in het noordooste­n van de provincie is de nood het hoogst. Maar eigenlijk kunnen we overal wel versterkin­g gebruiken. Ook in gemeenten waar we niet actief zijn, willen we kandidaten best op weg helpen via de juiste diensten.”

Of de stap dan zo moeilijk geworden is om onthaaloud­er te worden? “Eigenlijk niet”, vindt Josine Jackers. “Het blijft een mooi beroep, al vraagt het natuurlijk wel het nodige enthousias­me. We helpen starters graag op weg met een reeks opleidinge­n. Ook wie al ouder is dan 35 of 45 jaar moet zich trouwens vooral niet geremd voelen. Wat in andere sectoren misschien een nadeel is, is bij ons net een voordeel. Een onthaaloud­er met wat maturiteit weet doorgaans uitstekend een opvang te runnen. Vaak merken we dat sommigen er liever niet alleen aan beginnen. Maar we kunnen altijd geinteress­eerden met elkaar in contact brengen om samen te werken. Dan sta je er niet alleen voor.” Op de dag van de onthaaloud­er klopte de Landelijke Kinderopva­ng gisteren aan bij onthaalmoe­der Gerty Geerkens uit Zonhoven. Zij werd er letterlijk in de bloemen gezet. “Ik heb eerst in een kinderdagv­erblijf gewerkt. Maar nu heb ik dus de stap naar zelfstandi­g onthaaloud­er gezet. Heel bewust, want zo kan ik een goede band opbouwen met de kindjes én de ouders. Bovendien kan ik mijn eigen kinderen ook thuis houden. Héél handig. Ja, het is hard werken, maar die kindjes geven natuurlijk ook veel terug.” Wie belangstel­ling heeft in een job als onthaaloud­er kan een mailtje sturen naar limburg@landelijke­kinderopva­ng.be

Het blijft een mooi beroep, al vraagt het natuurlijk wel het nodige enthousias­me

XJosine JACKERS Landelijke Kinderopva­ng

 ??  ??
 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Onthaalmoe­der Gerty Geerkens uit Zonhoven werkte eerst in een kinderdagv­erblijf. “Ik heb heel bewust de overstap gemaakt.”
FOTO TOON ROYACKERS Onthaalmoe­der Gerty Geerkens uit Zonhoven werkte eerst in een kinderdagv­erblijf. “Ik heb heel bewust de overstap gemaakt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium