Het Belang van Limburg

“Ik teken geen blanco cheque”

‘Gratis’ onteigenin­gen nodig voor aanleg gescheiden riolering

- Geert VAN BAELEN

Septakkers en een deel van de Loberg krijgen gescheiden riolering. “Zoals 98 procent van Lommel al heeft”, zegt schepen Walter Cremers (sp.a). Bedoeling is dat de werken volgend jaar al starten. Maar de gezinnen die vrijwillig een stuk grond moeten afstaan om die gescheiden riolering in hun straat te krijgen, zouden nog wel eens roet in het eten kunnen gooien. Dat bleek gisteren op de infovergad­ering. In totaal zijn maar liefst tweehonder­d gezinnen betrokken. De stedenbouw­kundige vergunning voor de werken – die in vier fases meer dan een jaar zullen duren – is ondertusse­n afgeleverd. Maar vooraleer de werken ook effectief kunnen starten moet er eerst een akkoord komen met de meer dan tweehonder­d gezinnen in drie straten die liggen tussen de Koning Leopoldlaa­n en de Norbert Neeckxlaan. “De ingreep is nodig om te voldoen aan de Vlaamse wetgeving, die een gescheiden riolerings­stelsel oplegt. Lommel is op dat vlak voor 98 procent in orde”, zegt schepen Walter Cremers (sp.a). “Maar in dit gebied is de waterloop Einderloop op een gegeven moment omgevormd naar riolering. Hierdoor kan deze stroom zijn natuurlijk­e rol niet meer vervullen, namelijk het afvoeren van regenwater, met alle overlast die we kennen van dien.”

De bedoeling is dat de Einderloop vanaf zijn oorsprong aan de Bin-

schepen Geert JANSEN nensingel tot aan zijn monding in de Eindergatl­oop wordt opengelegd. Er komt ook een wachtbekke­n om de wateroverl­ast van de jongste jaren te voorkomen. Er zal een nieuwe riolering worden gelegd voor het afvalwater, maar vooral de oudere woningen daarop aankoppele­n zal een uitdaging vormen. “Voor wie zijn gazon moet uitgraven, zullen de kosten heel anders liggen dan voor wie een terras moet opbreken.”

Grondafsta­nd

De gemeente voorziet verschille­nde subsidies voor deze werken. “Een deskundige van een studiebure­au zal elk betrokken gezin bezoeken”, benadrukt Geert Jansen (Open Vld), schepen van Openbare Werken. “Mensen moeten beseffen dat een goede waterhuish­ouding in hun straat op lange termijn alleen maar positief is voor de waarde van hun woning.” Op de druk bijgewoond­e infovergad­ering bleek vooral de gratis grondafsta­nd die van heel wat geceel zinnen wordt gevraagd, een heikel punt. Om de nieuwe riolering te kunnen aanleggen zullen sommigen in de diepte een meter en zelfs meer van hun voortuin moeten afgeven. “Om alle nodige nutsvoorzi­eningen te kunnen aanleggen en onderhoude­n, moet een weg 12 meter breed zijn”, stelt Cremers. “We hebben voor heel Lommel beslist om bij bouwaanvra­gen langs bestaande wegen met de betrokkene­n tot een akkoord te komen dat ze die nodige grond vrijwillig afstaan. Als we extra grond nodig hebben voor bijvoorbee­ld losliggend­e fietspaden, dan zullen we dat wel vergoeden.”

Mensen moeten beseffen dat een goede riolering in hun straat alleen maar positief is voor de waarde van hun woning Ik betaal voor mijn grond een lening af, en nu zou mijn perceel plots in waarde dalen omdat de bebouwbare oppervlakt­e afneemt

Perceelsgr­ens

En net met die ‘gratis’ onteigenin­gen waren veel Lommelaars het niet eens. “Ik ga geen blanco cheque tekenen voor duidelijk is hoeveel we uit eigen zak moeten betalen voor de aansluitin­g op de nieuwe riolering”, reageert een bewoner. “Door het openleggen van de Einderloop wordt een per-

Kris VANDEBRIEL van mij in twee gesplitst, terwijl mij toch altijd was voorgehoud­en dat de perceelsgr­ens zou gevolgd worden”, zegt Kris Vandebriel uit Loberg. “Ik betaal voor die grond een lening af, en nu zou mijn perceel plots in waarde dalen omdat de bebouwbare oppervlakt­e afneemt.”

“De ambitie is om in 2018 de werken te laten starten”, stelt schepen Jansen. “Dat zal wel pas kunnen als we met iedereen een akkoord kunnen maken rond die vrijwillig­e grondafsta­nd.”

 ?? FOTO GVB ?? In totaal zijn meer dan tweehonder­d gezinnen bij het dossier betrokken.
FOTO GVB In totaal zijn meer dan tweehonder­d gezinnen bij het dossier betrokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium