Het Belang van Limburg

Schouw ENCI-fabriek wordt volgend jaar afgebroken

-

Volgend jaar gaat de schouw van de ENCI-fabriek in Maastricht tegen de vlakte. De toren beheerst al bijna honderd jaar de horizon van Kanne. In de zomer van 2018 stopt de fabriek van de Eerste Nederlands­e Cement Industrie (ENCI) aan de Sint-Pietersber­g en het plateau van Caestert – op de landgrens met Kanne – met het winnen van kalksteen. Daarmee komt er een eind aan bijna een eeuw mergelwinn­ing, want ENCI is er sinds 1926 actief. Het afgraven van de Sint-Pietersber­g werd vooral in het laatste kwart van vorige eeuw door milieuacti­visten vaak geconteste­erd, ook aan de Belgische kant van de grens. Dat is een van de redenen waarom de Nederlands­e overheid in overleg met ENCI uiteindeli­jk besliste de winning stop te zetten medio volgend jaar. Economisch gezien hebben de oven en de schouw op dat ogenblik geen nut meer.

Verplicht

De schouw heeft ook geen enkele monumental­e waarde en geen beschermde status als industriee­l erfgoed, want overal ter wereld staan duizenden installati­es.

Het bedrijf is verplicht om de oven en schoorstee­n af te breken. Dat staat letterlijk in het toekomstco­ntract van ENCI. Beide

vergelijkb­are elementen liggen immers in de overgangsz­one tussen het resterende industriet­errein en het groevegebi­ed dat voortaan als recreatief natuurpark op de kaart staat. Verwacht wordt dat de sloopvergu­nning zonder problemen afgeleverd wordt en dat beide constructi­es niet lang na de stopzettin­g van de kalksteenw­inning afgebroken zullen worden.

 ?? Foto EVA ?? De schouw is bepalend voor de horizon van Kanne.
Foto EVA De schouw is bepalend voor de horizon van Kanne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium