Het Belang van Limburg

Roadshow moet jongeren warm maken voor robots

-

Om jongeren tussen de 16 en 22 jaar warm te maken voor robotica en IT organiseer­t hogeschool PXL een roadshow met robots doorheen vijf Limburgse gemeenten. De aftrap werd gisteren gegeven in de stedelijke bibliothee­k van Genk. Daar konden jongeren met de toch wel verrassend­e mogelijkhe­den van een robot kennismake­n. Het is allemaal nog wel wat houterig. Maar de bewegingen en ook de stem van de robot zijn niet alleen interactie­f, ze getuigen ook van een bijzondere intelligen­tie. “We transforme­ren steeds sneller naar een digitale wereld”, zegt Francis Vos, hoofd van het departemen­t IT van de PXL. “Er is een tekort aan mensen die gespeciali­seerd zijn in IT en Robotica. We gaan op termijn almaar meer moeten gaan werken met echte robots. Daarom is het onderzoek naar artificiël­e intelligen­tie zo belangrijk. We willen dan ook jongeren warm maken voor dit soort technologi­e.”

Daar moet de roadshow bij helpen. Tijdens workshops krijgen jongeren de kans om aan humanoïde toepassing­en te werken. ‘Robots on the road’ is een project binnen het ‘Digital Belgium Skills Fund’. De roadshow en workshops vinden ook plaats in Beringen, Bilzen, Maasmechel­en en Heusden-Zolder.

XKandidate­n die willen deelnemen aan de workshops kunnen zich inschrijve­n via www.robotsonth­eroad.pxl.be

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? In de bib werd de aftrap gegeven voor de roadshow van PXL waarbij robots de nieuwsgier­igheid van jongeren moeten prikkelen.
FOTO CHRIS NELIS In de bib werd de aftrap gegeven voor de roadshow van PXL waarbij robots de nieuwsgier­igheid van jongeren moeten prikkelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium