Het Belang van Limburg

School maakt plaats voor 48 flats en woningen

- Jos THOMASSEN/Mark DREESEN

De bvba Domum heeft een project voorgestel­d waarbij op de voormalige site van het Technisch Instituut van het Kempens Bekken, kortweg TIKB, 48 appartemen­ten en woningen worden opgericht. De school gaat in de loop van 2018 tegen de vlakte. De nieuwe wooneenhed­en situeren zich rond een driehoekig plein aan de Paul Nicoulaan. “Het gaat om een oppervlakt­e van 1,2 hectare”, zegt projectont­wikkelaar Luc Thijs. “We hebben de school gekocht. Centraal op het terrein komt een driehoekig plein van 25 are. Waar nu de school staat, plannen we 29 appartemen­ten in vier bouwlagen. Op het gelijkvloe­rs voorzien we appartemen­ten met een rolstoelvr­iendelijk karakter. De vierde bouwlaag is gereservee­rd voor ruime penthouses met dakterrass­en. De andere appartemen­ten hebben ruime balkons. De appartemen­ten krijgen 32 extra grote ondergrond­se parkeerpla­atsen met ook ruimte voor het stallen van fietsen.” Projectont­wikkelaar Bert Warson: “Het gebied ligt aan de toegang van Maasmechel­en Village en Connecterr­a. De negentien woningen rond het plein worden opgericht in clusters van drie huizen. Elke woning heeft meerdere slaapkamer­s, een tuin, carport en een extra parkeerpla­ats. Centraal rond het plein voorzien we nog eens in vijftien parkeerpla­atsen. We hebben bij het opmaken van het plan rekening gehouden met het waterwinni­ngsgebied. Om die reden worden er in de zone twee wadi’s voorzien voor de opvang van regenwater. Het gebied ontsluiten we met een toegangswe­g vanaf de Paul Nicoulaan. Mogelijk krijgen de nieuwe straten rond de woningen nieuwe namen. Een gepaste naam voor ons project hebben we nog niet. We hebben wel al de goedkeurin­g van het schepencol­lege van Maasmechel­en. Een sloopvergu­nning voor de school en de werkhuizen is ook afgeleverd. Tussen de woningen leg- gen we ook wandelpade­n aan in de richting van de Zetellaan en de Paul Nicoulaan. Het volledige openbare domein met een parkzone en brede straten nemen we voor onze rekening, maar schenken we na aanleg aan de gemeente Maasmechel­en.”

Torens

Luc Thijs: “Waar nu de school staat, zal een pand opgericht worden van dezelfde omvang met een moderne look. De 29 appartemen­ten krijgen uitstekend­e torens met schuine daken. Tussen de torens worden appartemen­ten opgericht in een ander reliëf. Het pand krijgt deels een witte uitstralin­g, afgewerkt met duurzaam hout. De huizen rond het plein hebben elk een andere architectu­ur en zijn afgewerkt met een witte bepleister­ing of lichtgekle­urde baksteen.”

“De grote groene ruimte tussen het gebied dat we gaan bebouwen en de Paul Nicoulaan blijft een grote groene zone”, aldus Bart Warson. “Deze groene zone blijft in eigendom van de gemeente en zal een tramstatio­n worden als halte voor toeristen van Connecterr­a en Maasmechel­en Village. De start van het bouwprojec­t is gepland in de loop van 2018, na afbraak van de oude school en de loodsen.”

 ?? FOTO HBVL ?? De appartemen­ten en woningen krijgen een futuristis­che look.
FOTO HBVL De appartemen­ten en woningen krijgen een futuristis­che look.
 ?? Foto MMD ?? De huidige leegstaand­e school TIKB zal in de loop van 2018 gesloopt worden.
Foto MMD De huidige leegstaand­e school TIKB zal in de loop van 2018 gesloopt worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium