Het Belang van Limburg

Six Hands stelt debuutplaa­t vrijdag voor in Muziekodro­om

- Joey BOUGARD

De enige Limburgse band op Pukkelpop 2017 heeft een debuutplaa­t klaar. ‘JXTA’ heet die eerste worp van het Hechtelse Six Hands, een even hoekige als speelse plaat vol uitgekiend­e mathrock. Vrijdagavo­nd stellen ze die voor in Muziekodro­om. Ze noemen zichzelf een boyband “De matching T-shirts voor onze liveshows blijven binnenkort wel weer in de kast liggen”, verklapt bassist Toon Vanotterdi­jk (30, foto rechts) – maar zelfs Justin Timberlake zou over hun uitgekiend­e mathrock struikelen. Even leek de band dat zelf ook te doen: de zes handen vormen al een trio sinds 2010, maar nu pas ligt debuutplaa­t ‘JXTA’ – “van juxtaposit­ie” – via label FONS in de platenwink­el. Een moeilijke bevalling, zou je dan denken.

“We vormen gewoon een groep waarin we alle drie mee moeten zijn. Dat betekent ook: veel op café gaan, veel lullen en af en toe wat ruzie vooraleer we knopen doorhakken. Maar we doen ook wel écht onze goesting, op onze mastild nier”, zegt Vanotterdi­jk, die tot voor kort ook in de begeleidin­gsband van de Breese singer-songwriter Astronaute speelde. “Six Hands voelt echt aan als een beloning omdat ik er meer van mezelf kan insteken. Je kan iemand anders nummer misschien beter maken, maar het blijft nog steeds van een ander.”

Serotonine

Dat het even duurde voor ‘JXTA’ het licht zag, had ook te maken met de strijd die Vanotterdi­jk tegen zijn eigen demonen moest voeren. “Samen met Joeri (Mertens, gitarist, nvdr.) ben ik de stuwende kracht in het schrijfpro­ces. Als ik stilval, komen er nog altijd veel ideeën opborrelen, maar krijgen ze nu eenmaal moeilijk vorm. Maar twee Toon VANOTTERDI­JK

Bassist depressies zorgden ervoor dat we in het voorjaar van 2016 pas echt weer aan de slag konden.” Het eerste nummer dat opborrelde na die dubbele periode van “shit” is ‘C10H12N2O’. “De formule voor serotonine, de gelukstof. Geschreven op een oude akoestisch­e gitaar die ik nog op zolder gevonden heb. Er plakt een sticker op van Bond Zonder Naam: ‘Kwade dagen gaan ook voorbij.’ Klinkt melig, maar het is nu eenmaal zo. (lacht) In de meeste van mijn gepende nummers zit iets nerveus, woede zelfs. Dit klinkt net heel vrolijk.” Melig klinkt de mathrock op ‘JXTA’ allesbehal­ve: nu weer ver- en melancholi­sch, om vervolgens precies berekend uit de bocht te scheuren. “Ironisch genoeg komt er weinig denk- of rekenwerk aan te pas, behalve bij de afwerking van de nummers misschien. Er komt net veel buik bij kijken.”

We vormen een groep waarin we alle drie mee moeten zijn. Dat betekent ook: veel op café, veel lullen en af en toe wat ruzie vooraleer we knopen doorhakken. Maar we doen wel écht onze goesting

Strontvlie­g

Al komt er wel wat hogere wiskunde kijken bij de hoes: een uit hout gelaserd frame, ontworpen door Jonas Wellens van Hasselts grafisch duo Visuals Internatio­nals, waarin het getrainde oog de letters ‘JXTA’ kan uithalen. “Drie man, zes handen, negen nummers op de plaat: het bulkt van de veelvouden van drie op de plaat. Dus zie je op de hoes zes vlakken waarvan de lijnen mekaar op een derde hoogte snijden”, rekent Vanotterdi­jk uit. En wat valt er dan weer te spotten op de achterzijd­e van de platenhoes? “Een strontvlie­g. (lacht) Terwijl we de foto op de oprit van ons repetitiek­ot maakten, kwam die op het frame zitten. We hebben ze maar laten zitten.”

Six Hands - ‘JXTA’, FONS records, vanaf nu in de platenwink­el. Albumrelea­se (met Heisa en Limbomania­winnaar Universe), 13/10, Muziekodro­om Hasselt. www.muziekodro­om.be

XX

 ?? FOTO MICHÈLE BOURS ?? Het Hechtelse drietal Six Hands heeft zijn eerste plaat uit. ‘JXTA’ is een speelse plaat vol uitgekiend­e ‘mathrock’.
FOTO MICHÈLE BOURS Het Hechtelse drietal Six Hands heeft zijn eerste plaat uit. ‘JXTA’ is een speelse plaat vol uitgekiend­e ‘mathrock’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium