Het Belang van Limburg

FRACTIELEI­DERS KITIR EN DEWAEL IN DE CLINCH OVER JOBS

“Er zijn 40.000 werkende armen bijgekomen” “Hangt u liever mensen aan een uitkerings­infuus?”

- Liliana CASAGRANDE

“Heeft u liever dat mensen aan het uitkerings­infuus blijven hangen?” beet fractielei­der Patrick Dewael (Open Vld) in de debatten over de regeerverk­laring de oppositie toe. Hij nam de verdedigin­g op zich van het “jobs, jobs, jobs”mantra van de regering. Tot nu zijn er al 150.000 jobs bijgekomen, tegen het einde van de legislatuu­r moeten er dat 200.000 zijn. Maar de oppositie vreest dat dit vooral

jobkes zijn. “Er zijn 40.000 werkende armen bijgekomen”, zegt Meryame Kitir (sp.a).

gisteren vooral duidelijk werd: CD&V gaat niet meer klagen over een gebrek aan fiscale rechtvaard­igheid. De partij is tevreden met de tax shift, de aanpak van fiscale fraude, de minimumbel­asting voor bedrijven, de effectenta­ks en… de meerwaarde­belasting. We hadden het woord al even niet meer gehoord. Vorig jaar moest The State of the Union nog uitgesteld worden omdat er maar geen akkoord over kwam. Maar die meerwaarde­belasting komt er dus. Meer nog, ze is er eigenlijk al. Het gaat om een belasting die bedrijven nu al betalen bij de verkoop van aandelen. Die wordt opgetrokke­n, en CD&V-fractielei­der Servais Verherstra­eten weet ook al wat die moet opbrengen: “Zo’n 250 miljoen.” Die belasting zit in de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng die de regering uitvoert. “Fiscale rechtvaard­igheid gaat niet over meer belasten, wel over anders belasten.”

Hoeveel jobs?

Jobs, jobs, jobs dus. De laatste drie jaar zijn er daar 130.000 van bijgekomen, zei de premier dinsdag. Dat zijn de afgesloten jaren, als je kijkt tot op vandaag zitten ze al aan 150.000 jobs, zegt het Planbureau. Tegen eind 2018 moeten er dat nog eens 48.300 extra zijn. Die cijfers worden door niemand tegengespr­oken. Maar de premier zei ook dat er tussen eind 2015 en eind 2016 60.941 voltijdse jobs zijn bijgekomen. “Het deeltijds werk is niet toegenomen”, aldus Michel. En dat betwijfelt Raoul Hedebouw (PVDA-PTB). Volgens hem zijn er 39.000 voltijdse jobs bijgekomen, 10.000 halftijdse en 12.000 interimjob­s. Waarop minister van Werk Kris Peeters (CD&V) tussenkwam om de boel te verduideli­jken. Uiteindeli­jk blijkt dat de premier rekent in jobs en Hedebouw in voltijdse equivalent­en. Tussen het eerste kwartaal van 2015 en het eerste kwartaal van 2017 zijn er volgens cijfers van Peeters 56.212 voltijdse jobs bijgekomen en 18.455 deeltijdse­n, de verhouding­en zijn dus 75 procent voltijds en 25 procent deeltijds. In die periode zijn de kleinste deeltijdse jobs gedaald met 10.000 en de grote gestegen met 29.000. VolWat

gens berekening­en van de premier zijn ook veel mannen vier vijfde beginnen werken.

Dewael vs Kitir

De tegenstell­ingen tussen meerderhei­d en oppositie werden het duidelijks­t tijdens de discussie tussen Patrick Dewael (Open Vld) en Meryame Kitir (sp.a), beiden fractielei­ders. “Er zijn 40.000 werkende armen bijgekomen. U lost dat probleem niet op door uitkeringe­n af te pakken”, zei Kitir. “Heeft u dan liever dat mensen aan een uitkerings­infuus blijven hangen?” vroeg Dewael. “Mijn ambitie is niet om die mensen te verknechte­n in één of ander uitkerings­systeem, maar om ervoor te zorgen dat ze een job vinden in het reguliere arbeidscir­cuit.”

Beke en De Wever

Partijvoor­zitter Bart De Wever (N-VA) hebben we niet gezien of gehoord, ook al zit hij in de Kamer. Partijvoor­zitter Wouter Beke (CD&V) wel. Hij verdedigde de maatregele­n die de regering nam over armoede, ook al is het niet duidelijk of we onder de Europese armoedegre­ns blijven. Michel onderstree­pte dat dit wel het doel blijft, alleen weet niemand waar dat budget (700 miljoen à 1,5 miljard) vandaan moet komen. Maar er is al wat gebeurd en dat wil iedereen graag onderstrep­en. “De leeflonen zijn met 9 procent toegenomen in deze legislatuu­r”, zei Beke, die ook de kritiek over de hogere facturen van de oppositie hekelde. “Dat wordt gecompense­erd door de index.”

 ?? Foto BELGA ?? Meryame Kitir (sp.a).
Foto BELGA Meryame Kitir (sp.a).
 ?? Foto PHN ?? Patrick Dewael (Open Vld).
Foto PHN Patrick Dewael (Open Vld).
 ?? Foto PHN ?? De tegenstell­ingen tussen meerderhei­d en oppositie werden het duidelijks­t tijdens de discussie tussen Patrick Dewael en Meryame Kitir.
Foto PHN De tegenstell­ingen tussen meerderhei­d en oppositie werden het duidelijks­t tijdens de discussie tussen Patrick Dewael en Meryame Kitir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium