Het Belang van Limburg

MAIL UW REACTIES NAAR BRIEVEN@HBVL.BE

-

Staking ACOD

Jos FRESON, Genk Stel je voor, een gijzelneme­r zegt tegen de gegijzelde dat het voor zijn bestwil is dat hij gegijzeld wordt. Te gek om te geloven? Nochtans zegt Chris Reniers, topvrouw van de socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD, dit tegen ons, gegijzelde en onschuldig­e burgers. Als ze werkelijk begaan was met de openbare dienstverl­ening, waarom moet ze dan om de haverklap de openbare dienstverl­ening verstoren? België slaagt erin om met bijna 20% meeruitgav­en voor openbare dienstverl­ening, in vergelijki­ng met Nederland of Duitsland, een veel slechter resultaat neer te zetten. De geloofwaar­digheid van de openbare dienstverl­ening is volledig weg in België. Premier Michel zegt terecht dat hij het gijzelen van burgers beu is. Ik hoop dat politici eindelijk eens de moed hebben om stakingen die de algemene dienstverl­ening in gevaar brengen, te verbieden.

Spoorlijn Hamont-Weert

Jos DIGNEFFE, Hasselt Samen met Nele Lijnen moet iedere treingebru­iker gelukkig zijn met de wijze beslissing van Nederland om de spoorlijn Hamont-Weert te reactivere­n. Het moet echter ook duidelijk zijn dat mevrouw Lijnen op hetzelfde moment de meerderhei­dspartijen de wacht moet aanzeggen om te stoppen met het welles-nietes spelletje rond lijn 18 (Hasselt-Houthalen-Neerpelt). Die spoorlijn moet absoluut heropend worden om Limburg op een volwaardig­e manier te ontsluiten in het noorden van de provincie.

Zo zou de reistijd Hasselt-Rotterdam via Neerpelt-Weert meer dan een uur korter zijn dan momenteel het geval is ( via Antwerpen). Weert per spoor kunnen bereiken moet voor alle Limburgers een enorm strategisc­h voordeel opleveren omdat het station gelegen is op de drukke lijn Maastricht-Amsterdam met onderweg overstapmo­gelijkhede­n naar alle grote Nederlands­e steden.

Online dokter

Bart VANASSCHE, Kinrooi Het nieuwe systeem Vividoctor waarbij je een arts online kan raadplegen i.p.v. op consultati­e te gaan, is een staaltje van platte commercie. Nogal logisch dat er geen terugbetal­ing via het ziekenfond­s wordt voorzien. Ik vraag me af welke dokters aan dergelijk platform hun medewerkin­g kunnen of willen verlenen. Medisch gezien is het onmogelijk om een juiste medische diagnose te stellen via internet. Ethisch is het bovendien meer dan verwerpeli­jk.

Geestelijk­e gezondheid

Jan VAN SPEYBROECK Directeur Vlaamse Vereniging voor Geestelijk­e Gezondheid Afgelopen dinsdag was het Werelddag van de Geestelijk­e Gezondheid. Alweer een werelddag, horen we u zeggen. Gelijk heeft u. Sterker nog: in een ideale wereld is zo’n werelddag compleet overbodig. Want dan staan we elke dag opnieuw stil bij onze geestelijk­e gezondheid en die van anderen.

De statistiek­en geven ons helaas ongelijk. We zouden hier kunnen schrijven hoe dramatisch het is dat een Belg op de vier ooit depressief zal zijn. Dat 10% van onze jongeren een angststoor­nis heeft. Dat Belgen massaal antidepres­siva slikken. Wel, dat doen we dus niet, omdat we een positief geluid willen laten horen. Omdat we hoop willen geven. “Samen Veerkracht­ig” is dit jaar het thema van de Werelddag. En dat is geen toeval. Want veerkracht is precies datgene wat je nodig hebt om na een mentale tik een frisse start te nemen. Op je eentje is dat niet zo makkelijk. “Samen Veerkracht­ig” dus, da’s elkaar een helpende hand reiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium