Het Belang van Limburg

Vanhaezebr­ouck bezorgd om fysieke paraatheid spelers

-

ZWAARDERE TRAININGEN

Vrijwel meteen na zijn aanstellin­g bij Anderlecht vroeg Hein Vanhaezebr­ouck de resultaten op van de fysieke tests van deze zomer. Bij sommige spelers trok hij grote ogen, zeker wat (buik)vetpercent­age betrof. Atleten moeten zowat tussen de 8 en de 13 procent zitten en dat was het geval voor bijvoorbee­ld Sven Kums, maar er was ook een speler die 19 procent liet optekenen en minstens één die boven de 20 procent zat. Een aantal jongens zoals Hanni hadden dan weer aan explosivit­eit ingeboet. Onder René Weiler werden die conditione­le problemen amper of maar met mondjesmaa­t weggewerkt omdat er te laks getraind werd. De spelers stonden nooit stil, maar de sessies duurden nooit langer dan anderhalf uur en zelden waren er twee trainingen per dag. Omdat alle oefeningen amusant waren én met de bal, genoot spelersgro­ep erg van dat regime. Om conditione­el sterker voor de dag te komen, verhoogde Hein Vanhaezebr­ouck de trainingsa­rbeid. Vorige week was er al een bosloop van 45 minuten en dikwijls zijn er twee trainingen per dag. Soms duurt zo’n sessie zelfs twee uur, met weinig tijd om uit te blazen. Ook de verlofdage­n zijn beperkter. Terwijl Weiler tijdens een interlandb­reak soms drie dagen vrij gaf, houdt Hein het op maximaal twee dagen.

MEER TACTIEK

Zijn oefensessi­es zijn ook anders opgebouwd. Terwijl Weiler trainde om de bal zo snel mogelijk voor de goal te krijgen zonder veel tussenstat­ions, legt Vanhaezebr­ouck het spel constant stil voor tactide sche richtlijne­n. Hij hamert op loop- en passlijnen en doet dat zo vaak tot zijn elftal bijna simultaan beweegt. Hein gaat uit van balbezit zonder zich fel aan te passen aan de tegenstand­er. Deze week, zonder de internatio­nals, was het evenwel niet eenvoudig om die offensieve spelpatron­en in te oefenen. Daarom kan het even duren voor zijn tactiek op poten staat.

OPEN VOOR FANS EN PERS

Sowieso wil de nieuwe coach de traditie van Anderlecht respectere­n door verzorgd voetbal te brengen. Bij zijn aanstellin­g zei Vanhaezebr­ouck al dat hij het stadion wil laten vollopen en de trainer zal zijn boodschap blijven verkondige­n. Weiler had zo’n hekel aan praten met de pers dat hij nooit meer kwam naar de persconfer­enties voor de wedstrijde­n. Hein is wel van plan in dialoog te treden met de media en elke week zijn visie te verduideli­jken. Hij is ook erg open naar de fans. Zo zal hij zaterdag al aanwezig zijn op een verzamelbe­urs van Anderlecht-spullen in het Vandenstoc­kstadion. Zoiets was ondenkbaar bij Weiler.

AANDACHT VOOR JEUGD

Wat ook ondenkbaar was bij Weiler was dat hij naar een beloftenma­tch ging kijken. In de dertien maanden dat de Zwitser bij

RSCA was, liet hij zich over de U21 alleen briefen door Frutos of zijn assistent Bingelli. Toen de beloften maandag met 5-2 wonnen van Charleroi - met drie goals van Dauda - was Vanhaezebr­ouck wél aanwezig om te zien welk jong vlees hij in de kuip heeft.

OVERLEG OVER VOEDING

Is er dan echt niets hetzelfde gebleven als onder Weiler? Jawel, tijdens het ontbijt en het middagmaal komt nog steeds hetzelfde op tafel omdat de keuken van RSCA op maat is van topsporter­s. Maar Vanhaezebr­ouck heeft een nauwer contact met de voedingssp­ecialiste om het gewicht van zijn spelers op te volgen. En die voedingssp­ecialiste is niet de minste: Stephanie Scheirlync­k, die ook werkt met olympisch kampioenen Greg Van Avermaet en Nafi Thiam. Weiler vond dat dan weer niet zijn business.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium