Het Belang van Limburg

Gevallen tv-ster

Frank Masmeijer veroordeel­d tot acht jaar cel

- Joris VAN DER AA

De voormalige Nederlands­e televisiep­resentator Frank Masmeijer (56) is door de rechtbank in Antwerpen veroordeel­d tot 8 jaar celstraf en 48.000 euro boete wegens betrokkenh­eid bij grootschal­ige cocaïnesmo­kkel. Drie jaar heeft Frank Masmeijer zijn onschuld uitgeschre­euwd. Of beter: de vermoorde onschuld gespeeld. De voormalige presentato­r van de bij onze noorderbur­en razend populaire showprogra­mma’s ‘De Holiday Show’ en ‘Dinges’ belandde in 2014 in de gevangenis wegens de mislukte invoer van 467 kg cocaïne, die verstopt zaten in een pallet met bananen in de Antwerpse haven. Masmeijer zat tien maanden in voorhechte­nis, maar al die tijd beweerde hij slachtoffe­r te zijn van een gerechteli­jke dwaling. Masmeijer was erin geluisd door zijn eigen neefje, een crimineel die in de Antwerpse haven actief was.

Hij was naar eigen zeggen ook goedgelovi­g geweest, door met een aantal duistere figuren in contact te komen, maar met drugs had hij niks te maken.

Bewijslast

Zelfs wanneer Masmeijer in de media werd geconfront­eerd met zeer belastende bewijzen tegen hem, bleef hij ontkennen. Zo werd zijn gsm de hele dag waargenome­n door de zendmasten in de buurt van de kaai waar de megalagehu­urd”, ding drugs stond te wachten. “Mijn gsm was gepikt”, zo beweerde Masmeijer. De speurders observeerd­en Masmeijer toen hij een ontmoeting had met een aantal Marokkaans­e zware jongens uit Mechelen, die hem ook nog eens het ziekenhuis in sloegen. “Ik was slachtoffe­r van een carjacking. Ze wilden mijn auto stelen.” De Lierse fruithande­laar W; verklaarde dan weer dat Masmeijer bij hem bestelbonn­en liet maken om de bananen te kunnen ophalen aan de kaai. W. zei bovendien dat Masmeijer bij hem een vrachtwage­ntje wilde huren om de bananen op te halen. “Nooit een busje zo zei Masmeijer voor de camera’s. Hij probeerde tot op het laatste moment de schijn hoog te houden, zelfs door een boek uit te geven over zijn “drugsdossi­er”. Toen zijn eigen advocaat Kris Vinck tijdens de zitting zei dat Masmeijer niet langer ontkende betrokken te zijn, verklaarde zijn cliënt voor de tv-camera’s dat hij “nooit heeft bekend.” De correction­ele rechtbank heeft het sprookje nu doorprikt. “De feiten zijn bewezen, gelet op de vaststelli­ngen van de verbalisan­ten, de verklaring­en van W. én de bekentenis van Masmeijer”, zo luidt het.

Geldnood

Financiële problemen waren het motief. Masmeijer verdiende als televisies­ter een fortuin, maar dat smolt als sneeuw voor de zon door een serie zakelijke miskleunen. Masmeijer runde in Sint-Niklaas, Schilde en het Shopping Center Wijnegem een aantal horecazake­n, maar die gingen één na één failliet. Na het vonnis, beval de rechtbank de onmiddelli­jke arrestatie van de gevallen televiesie­ster, die zich momenteel zou schuilhoud­en op Aruba. Masmeijer was één schakel in een gigantisch­e netwerk van cocaïnesmo­kkel, dat in de Antwerpse haven actief was. Tijdens het proces stonden 46 verdachten terecht, die in totaal ruim 230 jaar celstraf en miljoenen euro aan boetes opgelegd kregen.

 ?? FOTO HH ?? De rechter beval de aanhouding van Frank Masmeijer, die zou zich echter schuilhoud­en op Aruba.
FOTO HH De rechter beval de aanhouding van Frank Masmeijer, die zou zich echter schuilhoud­en op Aruba.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium