Het Belang van Limburg

OUDSBERGEN

-

Samenstell­en van kieslijste­n is altijd weer een gevoelige zaak. Vraag dat aan elke politieke rot in het vak. In Limburgs twee fusiegemee­nten in wording Oudsbergen en Pelt (Pelten/Dommelpelt) is die taak nog moeilijker. Per kleur of familie moeten er twee lokale afdelingen samenvloei­en. Een plaats op de lijst wordt dus nog duurder. Zeker een goéde plaats om nog maar over het lijsttrekk­erschap en een mogelijke sjerp te zwijgen. In Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek regeert de CD&V alleen. De gedoodverf­de favoriet voor de sjerp is Lode Ceyssens: “We zullen in de eerste plaats verder werken. Problemen bij een lijstvormi­ng zijn er altijd, maar die spreek je uit”, houdt Lode Ceyssens het kort. “Ik ga uit van een constructi­eve sfeer. Lijst en lijsttrekk­erschap zullen we aanpakken zoals het fusieproce­s: met veel overleg.”

Benny Spreeuwers is die directe collega van Opglabbeek: “De CD&V heeft een luxeproble­em. De bedoeling moet toch zijn om opnieuw de meerderhei­d te kunnen halen. Al moet een mens voorzichti­g zijn: ik heb ooit een tweederdem­eerderheid gehaald en nog ging ik op mijn sokken richting verkiezing­szondag.”

Over zijn eigen ambitie en de favorieten­rol van Ceyssens spreekt Spreeuwers zich niet uit: “Er kan nog zoveel gebeuren. Eerst een sterke lijst maken, dan de rest. Maar een lokale politicus mag ook ambitie hebben. Anders moet je gaan doppen.”

En de oppositie? Grootste tegenparti­j in de nieuwe gemeente lijkt N-VA te worden. Frieda Gijbels zal de lijst trekken. “Onze ambitie? De absolute meerderhei­d van de CD&V breken.” De lijst MG (4 zetels) is ook in overleg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium