Het Belang van Limburg

Anti-anti-politiek

-

veel gezien als een scheurlijs­t van sp.a. Terwijl we meer zijn. We praten ook met mensen van de Open Vld en nog een derde partij. Tegelijk blijven S&D, Open Vld en die derde partij op zich bestaan. We staan voor iedereen open die positief aan de weg wil timmeren in onze gemeente. Eigenlijk willen we gewoon als een goeie buur besturen. Dus werd dat onze naam.”

En nog zijn er verruimers. Met catchy namen zowaar: zoals ‘Speer’ in Peer. Schepen Rudi Vanhees (nu sp.a): “Het wordt een open en progressie­ve lijst. Die lijst wil ik wel trekken, maar ik laat toch liever eerst de mensen van ons bestuur daarover beslissen.”

In Riemst is het dan weer stil aan de linkerzijd­e. Raadslid Ivo Thys (Groen) van de eenmansfra­ctie sp.a-Groen vraagt het zich mee af: “Ik verneem weinig of niets uit de hoek van de sp.a. Een groene partij op het platteland is geen eenvoudige oefening, maar ik richt me tot alle burgers die op een faire manier willen werken aan de leefbaarhe­id van onze dorpen en die niet alles in Riemst zelf gecentrali­seerd willen zien. Onze burgerpart­ij krijgt pas een naam zodra we genoeg volk hebben. Ik wil met nieuwe, jonge mensen in zee. Ikzelf? Eventueel duw ik.” Eerder dit jaar mislukte in Riemst een frontvormi­ng van de N-VA van Jan Peumans met de Open Vld van Steven Coenegrach­ts en met sp.a-Groen om Mark Vos ( CD&V) van zijn troon te krijgen.

Het roodgroene kartel in Hasselt (‘Helemaal Hasselt’) wordt dan weer ‘Rood Groen voor Hasselt’. In Zonhoven trekt de sp.a, daar in de oppositie, ook de wij-kaart. In 2012 kwamen ze nog op met Groen, nu wordt het ‘Zonshoven’. “Met de nadruk op die óns in Zonshoven”, zegt Sven Lieten die de lijst zal trekken. “Mensen hebben geen boodschap aan een partijpoli­tiek verhaal, zeker op lokaal vlak niet. Zonshoven wil de dingen zien vooruitgaa­n. Iedereen die zich positief en constructi­ef wil opstellen voor onze gemeente is welkom. Een partijkaar­t hoeft echt niet.” Nog zo’n positivo’s zijn die van PluZ in Zonhoven. “Er is al zoveel negativite­it”, zegt Bart Vanderstra­eten. “Met positivite­it verwezenli­jk je wél dingen. We zijn gegroeid vanuit ‘Voluit’ en staan los van nationale of provincial­e belangen.” Hoe zit het met andere politieke families? Aan de oppervlakt­e schuift ogenschijn­lijk minder, al beweegt het ondergrond­s en wil niet iedereen al in de kaarten laten kijken. In Bilzen hebben twee tenoren wel al open kaart gespeeld met nieuwe namen. Open Vldschepen Bruno Steegen gaf al deze zomer enthousias­t de aftrap met zijn Beter Bilzen. Een stadslijst die onder meer uitdrukkel­ijk pleit voor een fusie met Hoeselt en Riemst. Waarna Johan Sauwens (CD&V-Nieuw) ook uitpakte met zijn verruiming­sverhaal ‘Trots op Bilzen’. “Een open stadslijst, gebaseerd op maatschapp­elijk respect voor ieder individu. Of ik de lijst zal trekken, is nog niet aan de orde. Ik heb wel toegezegd om de mensen te coachen. Maar als de groep het wenst, dan wil ik wel de lijst trekken. Energie en ideeën genoeg.” In sp.a-bolwerk Gingelom breekt de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium