Het Belang van Limburg

“Vooruit de oplossing zoeken”

ALBERT STUIVENBER­G beseft: vluchten kan niet meer

- Roger COX

“Vluchten kan niet meer.” In Nederland behoort deze song van Jenny Arean en Frans Halsema tot het cultureel erfgoed. Ook Albert Stuivenber­g kent ongetwijfe­ld dit schrijfsel van de onnavolgba­re Annie M.G. Schmidt. En beseft dat zijn spelers zich die woorden best in de oren knopen. “Er is geen andere weg, we moeten thuis winnen van Moeskroen.”

AFSPRAAK GEMAAKT

We draaien de klok twee weken terug. In Eupen stevent Genk af op een nieuw debacle. Tijdens de rust stuift het in de kleedkamer. De spelers rechten de rug. Van de hel klimmen ze nog op naar het vagevuur. Maar hun hemel moeten ze nog verdienen. Net als de coach.

Stuivenber­g: “Natuurlijk is één punt in Eupen voor een club met onze ambitie te weinig. Maar ik hield er toch nog een goed gevoel aan over. Het gevoel dat er heel veel mogelijk is met deze ploeg, als we maar met de juiste energie, de juiste mindset spelen. Die afspraak hebben we nu met z’n allen gemaakt. Ik wil dat zien vanaf minuut 1. Niet breed, niet achteruit. Maar vooruit de oplossing zoeken. Tenzij het niet anders kan.”

GEEN RUIS

Na de wedstrijd Am Kehrweg verklaarde de coach: “Ik was blij met de reactie. Maar die was ook absoluut nodig voor onze relatie.” Er zat dus ruis op zijn band met de spelers? Stuivenber­g: “Ik snap dat het zo geïnterpre­teerd werd. Maar dat was niet de achterligg­ende gedachte van die uitspraak. Na de teleurstel­lende tweede helft tegen Oostende hadden we met mekaar het plan opgevat om het in Eupen over een andere boeg te gooien. Maar dan spelen we zo’n eerste helft. Tja, als daar geen reactie op was gekomen, hadden we dik in de problemen gezeten. Waarom het die eerste helft niet liep? Moeilijk te verklaren. Het kan een kwestie zijn van je momenten te missen, het kan zijn dat je te veel op zekerheid speelt of dat je gaat forceren en uit positie loopt. Feit is dat het anders moet. De uitvoering moet beter.”

Geen enkel systeem is van tafel geveegd. Drie of vier verdediger­s, twee of drie aanvallers. Het kan met alle formaties goed gaan

Albert STUIVENBER­G

ZOEKENDE POZUELO

Pozuelo is na zijn blessure een schim van zichzelf. In Eupen leek hij zich zelfs weg te steken, zijn verantwoor­delijkheid te ontvluchte­n. Stuivenber­g: “Ik spreek vaak individuee­l met spelers. Ik heb Pozuelo daar ook op aangesprok­en. Pozo kan ons naar een hoger niveau tillen. Maar hij is zoekende. In Eupen ging hij geforceerd op zoek naar oplossinge­n die er niet waren. Hij zakte te vaak terug om de bal te gaan ophalen. Natuurlijk gedrag. Maar hij moet dichter bij de spitsen opereren. Hij is zich daarvan bewust.”

ALLE FORMATIES

Stuivenber­g nam in Eupen zijn toevlucht tot een tweespitse­nsysteem. Met drie verdediger­s voor en vier verdediger­s na de rust. De driemansde­fensie was redelijk rampzalig en dus niet voor herhaling vatbaar? Stuivenber­g: “Geen enkel systeem is van tafel geveegd. Drie of vier verdediger­s, twee of drie aanvallers. Het kan met alle formaties goed gaan. Je zou nu kunnen denken dat Ingvartsen enkel rendeert in een tweespitse­nsysteem. Dat is niet zo. Bij de nationale ploeg is hij de diepe man, met twee nummers 10 in zijn rug. Dat functionee­rt goed. Hij kan beide systemen aan. Ik ben blij dat hij eindelijk tot scoren komt. Hopelijk trekt hij die lijn door.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium