Het Belang van Limburg

“Wij betalen niet mee aan dit project”

Heusden-Zolder schakelt advocaat in tegen plannen insteekhav­en

- Zahra BOUFKER

De gemeente Heusden-Zolder neemt een advocaat in de arm om de plannen voor de insteekhav­en in Lummen aan te vechten. Burgemeest­er Mario Borremans (GOED) is niet te spreken over de plannen zelf, noch over de manier waarop de Vlaamse Overheid de inwoners informeert. “HeusdenZol­der moet alle lasten dragen, dat kan niet. Wij zullen dan ook niet meebetalen aan dit project”, klinkt het strijdvaar­dig. “De informatie­rondes waren schandalig”, zegt Mario Borremans. “Ze lichtten de mensen maar deels in: het ging enkel over het RUP Kolenhaven en de brug die er gaat komen, maar hoe het geheel wordt verbonden, krijgen we nog niet te zien. Verschille­nde inwoners hebben ons al laten weten dat ze zich in de steek gelaten voelen. Er zijn er zelfs die ziek thuis zitten met psychische klachten door de onzekerhei­d.” Het gemeentebe­stuur kan ook niet begrijpen dat er al 15 jaar over de plannen gepalaverd wordt, maar dat de Vlaamse overheid blijkbaar niets doet met de input vanuit de gemeente. “We zijn enorm ontgoochel­d. Al het werk dat we hier gedurende 15 jaar hebben ingestoken, wordt gewoon van de tafel geveegd. De kostprijs van dit project staat niet in verhouding tot de geringe bedrijvigh­eid en de beperkte tewerkstel­ling die het zal meebrengen”, denkt de burgemeest­er. Mario BORREMANS

Burgemeest­er Volgens Borremans hebben Lummen en Heusden-Zolder samen naar een constructi­eve oplossing gezocht. “Ze zouden beter een brug plaatsen in de buurt van de kolenhaven en zo via de westelijke kant van het industrieg­ebied, langs het natuurgebi­ed het verkeer naar de autosnelwe­g leiden. Maar dit voorstel is van tafel geveegd. Blijkbaar verkiest Vlaanderen vogeltjes boven mensen. Maar wat dan met de leefbaarhe­id van de dorpskern?”

Scholen

“De gemeente Lummen mag zijn industriep­ark uitbreiden, maar niet op grondgebie­d van Heusden-Zolder. Ze moeten niet enkel de lusten, maar ook de lasten dragen. Zoals het nu is voorgestel­d, moet vooral Heusden-Zolder de lasten dragen. Dit kan niet. We hebben nu al heel veel problemen op de Westlaan. We hebben in die straat ook twee scholen liggen. We zitten daar met een tonnagebep­erking en toch lukt het ons niet om zwaar verkeer te bannen uit die omgeving. Die truckers volgen gewoon hun gps. Wat gaat dat in de toekomst geven?” “Het gemeentebe­stuur van Heusden-Zolder zal sowieso negatief advies geven. En we nemen een advocaat in de arm. Wij vragen ook aan inwoners om zo veel mogelijk bezwaarsch­riften in te dienen. De Vlaamse overheid verwacht dat de gemeentebe­sturen mee betalen voor de aanleg van de weginfrast­ructuur. Heusden-Zolder zal dit niet betalen.”

Zes pistes

Brigitte Borgmans, woordvoerd­er van het Departemen­t Omgeving, bevestigt dat de keuze gemaakt is wat betreft het project aan de kolenhaven. “We hebben zes mogelijke pistes bestudeerd. En we hebben één piste gekozen die we nu aan het uitwerken zijn. We hebben ervoor gekozen om zo weinig mogelijk particulie­ren te treffen. We zijn op de hoogte van het voorstel dat Heusden-Zolder gedaan heeft. Er was inderdaad overleg, maar de Vlaamse regering heeft een voorlopige vaststelli­ng gedaan van het alternatie­f, waarover nu een openbaar onderzoek loopt. Het is nu het moment voor de inwoners om hun opmerkinge­n aan ons over te maken”, aldus nog Brigitte Borgmans.

Blijkbaar verkiest Vlaanderen vogeltjes boven mensen en wil men het verkeer niet langs het natuurgebi­ed leiden. Wat dan met de leefbaarhe­id van de dorpskern?

 ?? FOTO KLU ?? De nieuwe weg voor het vrachtverk­eer wordt rond de kolenhaven aangelegd. De Industries­traat (Lummen) en Westlaan (Viversel) worden geknipt voor zwaar verkeer.
FOTO KLU De nieuwe weg voor het vrachtverk­eer wordt rond de kolenhaven aangelegd. De Industries­traat (Lummen) en Westlaan (Viversel) worden geknipt voor zwaar verkeer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium