Het Belang van Limburg

Kasteel van Hex gaat groenten kweken in Quartier Bleu Residentie CityGarden krijgt moestuin op tweede verdieping

-

Op de tweede verdieping van de nog te bouwen residentie CityGarden, dat onderdeel is van Quartier Bleu, komt een moestuin te liggen van 1.200 vierkante meter. De mosterd daarvoor zijn de projectont­wikkelaars gaan halen aan het kasteel van Hex, waar Gust Duchamps instaat voor het onderhoud. Hij gaat dat ook minimaal een uur per week doen in Hasselt. “Maar de bedoeling is dat de bewoners de rest van het werk gaan doen”, hopen Philippe Onclin van Chateaux Real Estate en Tom Van Becelaere van Matexi. Op 20 oktober lanceert Quartier Bleu twee nieuwe residentie­s: Riverside, met 28 zogenoemde aqualofts aan de boord van de kanaalkom, en CityGarden, goed voor 78 wooneenhed­en, met prijzen van goed 150.000 tot 914.000 euro. Inbegrepen in die prijs is de toegang tot de 1.200 vierkante meter grote moestuin bovenop de tweede verdieping.

Het idee daarvoor komt van Axelle Red, die gelijkaard­ige tuinen in wereldsted­en ontdekte en dat aan de projectont­wikkelaars influister­de. Die trokken op hun beurt naar de mooiste moestuin van de omgeving, die van het kasteel van Hex. “Ik was enorm verrast toen ze onze hulp vroegen en tegelijk heel blij om hieraan mee te werken”, zegt Ghislain d’Ursel, de graaf met de groenste vingers van Limburg. “In onze moestuin wisselt de ene oogst de andere af en op die manier eten we eigenlijk altijd verse groenten. Zo willen we ook in Hasselt te werk gaan met een mix van groenten, fruit en bloemen.”

“Bewoners moeten hier naar hartenlust kunnen tuinieren”, vertellen ontwikkela­ars Philippe Onclin en Tom van Becelaere. “Geregeld horen we van mensen dat het enige wat ze echt gaan missen, het werken in hun tuin zal zijn. Daaraan willen we op deze manier tegemoetko­men.”

Volgens tuinman

Gust

Duchamps moet de moestuin meer zijn dan een plaats die alleen maar opbrengt. “Het moet mooi zijn, interessan­t en een ontmoeting­splaats worden voor de bewoners.” “Gust zal zelf als historisch hovenier mee instaan voor de planning, de keuze van de beplanting en de opvolging. Hij zal zelf wekelijks minstens een uurtje aanwezig zijn en de mensen met raad en daad bijstaan”, zeggen Onclin en Van Becelaere.

 ?? FOTO QUARTIER BLEU ?? Een impressie van hoe de moestuin eruit moet gaan zien.
FOTO QUARTIER BLEU Een impressie van hoe de moestuin eruit moet gaan zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium