Het Belang van Limburg

Plannen voor moderne zinkmijn bij Voerstreek

Aanvraag voor exploratie­vergunning stuit op protest in Plombières

- Guy THUWIS

Indien er genoeg reserves zijn voor een haalbare uitbating, zullen we kijken of we een mijn kunnen installere­n zonder impact op de bewoning en het toerisme Geert TRAPPENIER­S Ceo WalZinc

PLOMBIÈRES - Het Belgische bedrijf WalZinc heeft een vergunning aangevraag­d voor de exploratie van delfstoffe­n in de Luikse gemeente Plombières (Blieberg) bij Voeren. Het bedrijf wil zoeken naar zink, lood, zilver en goud, maar ook naar metalen als germanium en indium die verwerkt zijn in zonnepanel­en en lcd-schermen. Het onderzoek zou vijf jaar in beslag nemen en 7 miljoen euro kosten. De plaatselij­ke bevolking is er niet gerust in.

De ondergrond van het stukje Oost-België tussen de Voerstreek en het drielanden­punt in Vaals, is rijk aan metalen. Al in de middeleeuw­en werd er aan mijnbouw gedaan. In de 19de eeuw werd België zelfs een van de belangrijk­ste zinkverwer­kende landen ter wereld, met ook fabrieken in NoordLimbu­rg en het Maasland. Het erts kwam van de rijke aders in Bleyberg (nu Plombières), Moresnet (Altenberg, het latere Vieille Montagne) en Kelmis (La Calamine). Er waren destijds tientallen kleine mijnen, boven- en ondergrond­se. In 1935 kwam er een einde aan de mijnbouw in het gebied, maar twee belangrijk­e concessies zijn nog altijd niet opgeheven: Bleyberg is in handen van de Franse staat en Umicore heeft de concessie van Vieille Montagne.

Protest

De nieuwe speler WalZinc wil nu onderzoeke­n of de ondergrond nog genoeg potentieel heeft om er een moderne mijnactivi­teit op te starten. “Er zitten nog voorraden in de grond en een deel van de streek is nog nooit onderzocht”, zegt geoloog Geert Trappenier­s, ceo van Walzinc. “Indien er genoeg reserves zijn voor een haalbare uitbating, zullen we kijken of we een mijn kunnen installere­n zonder impact op de bewoning en het toerisme. Er is nu redelijk veel protest en dat kan ik begrijpen.” De nieuwe zinkmijn zou ten vroegste over negen jaar opstarten en 250 tot 300 jobs opleveren. Geert Trappenier­s studeerde geologie aan de KU Leuven en is wereldwijd actief geweest in de mijnbouw. Sinds 2004 heeft hij zijn eigen studiebure­au. WalZinc heeft hij dit jaar opgericht samen met Noël Masson, de vroegere CEO van Union Minière en Vieille Montagne. In Portugal zijn ze al begonnen met een exploratie voor een zinkmijn.

Ondergrond­s

Er loopt nog tot eind oktober een openbaar onderzoek in Plombières. Op een eerste infovergad­ering daagde een 300-tal mensen op. De bewoners vrezen vooral een waardedali­ng van hun gronden en huizen. Ze zijn ook bezorgd over de stofhinder, de vervuiling met zware metalen en de komst van buitenland­se mijnwerker­s.

Ook de toeristisc­he dienst van Nederlands-Limburg heeft een bezwaarsch­rift ingediend omdat ze negatieve gevolgen verwachten voor het toerisme. Vanuit de toeristisc­he sector is ook een petitie opgesteld.

“Ik begrijp die ongerusthe­id en we gaan dat op een rustige manier proberen uit te leggen”, zegt Trappenier­s. “Het zal nooit een open mijn worden. Wij denken aan een ondergrond­se winning met een ondergrond­se verbinding naar een verwerking­sfabriek. Alleen de afgewerkte producten zullen bovengrond­s per trein getranspor­teerd worden. We streven naar een moderne mijn die de grondstoff­en op een respectvol­le manier uitbaat. Nu moeten bedrijven als Nyrstar grondstoff­en uit pakweg Columbia invoeren, terwijl de ertsen in hun achtertuin aanwezig zijn.”

Hernieuwba­re energie

Volgens Trappenier­s steunt de Europese Unie het onderzoek naar de winning van Europese delfstoffe­n om een beetje onafhankel­ijker te worden van China, India en Australië. Zo verwacht hij in de ondergrond van Plombières metalen te vinden die toepassing­en kennen in de productie van hernieuwba­re energie, batterijen of beeldscher­men. “Het gaat om metalen als gallium, germanium of indium die we uit China en Australië importeren. Er zijn aanwijzing­en in historisch­e rapporten dat deze metalen in de ondergrond van Plombières zitten. Maar zekerheid hebben we niet en daarom willen we dat eerst onderzoeke­n.”

 ?? FOTO BELGA ?? De zinkmijn en de fabriek van Lisheen in Ierland staat model voor de initiatief­nemers in Plombières.
FOTO BELGA De zinkmijn en de fabriek van Lisheen in Ierland staat model voor de initiatief­nemers in Plombières.
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Een romantisch beeld van de 19de-eeuwse open zinkmijn in Kelmis. Als de nieuwe mijn er ooit komt, zal die uitsluiten­d ondergrond­s ertsen delven.
FOTO HBVL Een romantisch beeld van de 19de-eeuwse open zinkmijn in Kelmis. Als de nieuwe mijn er ooit komt, zal die uitsluiten­d ondergrond­s ertsen delven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium