Het Belang van Limburg

1.123 ex-Fordarbeid­ers zoeken nog een job

Precies vijf jaar geleden kondigde autobouwer sluiting aan

- Miranda GIJSEN/Chris NELIS

Dag op dag vijf jaar geleden kondigde de Amerikaans­e autobouwer Ford de sluiting van zijn fabriek in Genk aan. Voor de bijna 6.000 werknemers van Ford en de toeleverin­gsbedrijve­n was het een donderslag bij heldere hemel. “De klap van de sluiting hebben we echt nog niet verwerkt”, zegt de Genkse burgemeest­er Wim Dries. De Fordsite wordt nieuw leven ingeblazen en SALK, het toekomstpl­an voor onze provincie na de sluiting van Ford Genk, gaf Limburg een nieuwe dynamiek. Maar de klap van de sluiting is daarmee nog niet verwerkt. “De kinderarmo­ede in onze stad neemt toe, net als het aantal leefloners”, zegt Wim Dries. “Met 11,4 procent hebben we de hoogste werklooshe­id van Limburg. Dat is hetzelfde peil als voor de sluiting, wat er op wijst dat de klap toch goed opgevangen werd.”

Uit cijfers van de VDAB blijkt dat een meerderhei­d van de werknemers opnieuw aan de slag is. “Bijna 3.200 ex-werknemers hebben een nieuwe job, dankzij de samenwerki­ng tussen verschille­nde partners,” zegt directeur Tinne Lommelen. “Voor één op de vijf of 1.123 werknemers is het verhaal minder rooskleuri­g: zij zijn nog op zoek naar een baan.”

Dat er onheil in de lucht hing, dat hadden heel wat mensen bij Ford Genk en de toeleveran­ciers al een tijdje door. Maar dat op die 24ste oktober in 2012 het einde van de fabriek zou aangekondi­gd worden, dat had niemand verwacht. Vandaag, exact vijf jaar na die onheilstij­ding, is de balans voorzichti­g positief: de Fordsite is in volle ontwikkeli­ng en 53 procent van de ex-werknemers van Ford en zijn toeleveran­ciers is opnieuw aan de slag. De keerzijde: de kinderarmo­ede en het aantal leefloners in Genk neemt toe, en één op vijf heeft nog geen nieuwe job. Op 24 oktober 2012, iets over negen, stond de wereld stil op de terreinen van Ford Genk en zijn toeleveran­ciers. “Het is exact vijf jaar geleden dat het slechte nieuws werd aangekondi­gd, maar de klap van de sluiting hebben we echt nog niet verwerkt.” Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) stond erbij toen vakbondsaf­gevaardigd­e Rosina Paternini van toeleverin­gsbedrijf IAC aankondigd­e dat Ford Genk zou sluiten. “Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken. Ik had toen voor mezelf al uitgemaakt dat de sluiting tegenhoude­n zo goed als onmogelijk was, en dat we alles op alles moesten zetten voor een zo goed mogelijke opvang van de mensen en een zo snel mogelijk economisch herstel van de regio.” Dries verwijst onder meer naar SALK en de projecten die inmiddels op de oude Fordterrei­nen en ook elders in Genk tot ontwikkeli­ng komen.

Gaby COLEBUNDER­S Vakbondsaf­gevaardigd­e

Eén van de gezichten die dag na dag opdoken aan de piketten van Ford, was dat van ABVV-vakbondsaf­gevaardigd­e Gaby Colebunder­s. Hij vindt dat er te veel show rond SALK wordt gemaakt. “We hebben veel informatie die erop wijst dat het echt niet de goede kant opgaat. Als de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen het gemiddelde inkomen van hun huurders ziet dalen, dan weet je dat er iets aan de hand is. De schade die er met de sluiting werd aangericht, is onschatbaa­r groot. Heel wat mensen hebben hun gouden handdruk opgebruikt. Niet om iets bijzonders mee te kopen, maar om het verschil met het loon dat ze nu hebben te compensere­n. Voeg daar nog aan toe dat één op de vier kinderen in Genk geboren wordt in een arm gezin, dan weet je dat we toen gelijk hadden dat we de toekomst somber inzagen.”

Complex

Ook voor Vic Daenen, de laatste directeur van Ford Genk, was de sluiting een zware periode. “Heel wat werknemers waren net te jong om voor het SWT (het vroegere brugpensio­en, nvdr.) te kiezen. Zij hebben enorm veel moeite gehad om een nieuwe baan te vinden. En als ze vandaag al een job hebben, dan is die in niets te vergelijke­n met hun job bij Ford. En dan bedoel ik niet alleen het loon, ook het soort contract en de arbeidsoms­tandighede­n zijn vaak niet ideaal. Een cijfer van tewerkstel­ling is maar een cijfer: de werkelijkh­eid die achter dat percentage schuilgaat, is veel complexer.” Daenen leidt vandaag de Fiestafabr­iek in Keulen. De overcapaci­teit op de markt, die Ford de das omdeed, is nu minder groot. “De overcapaci­teit is niet volledig weg, maar de markt is vandaag gezonder. Toch staan de autoconstr­ucteurs ook de komende tien jaar voor grote uitdaginge­n. De druk op de loonkosten stijgt en de manier waarop we met mobiliteit omgaan verandert razend snel: van elektrisch­e wagens over autodelen tot slimme mobiliteit.

1.123 zoeken nog job

Bij de Fordsluiti­ng verloren 5.954 mensen hun job: 4.215 bij Ford zelf, 1.209 bij rechtstree­kse toeleveran­ciers (zoals SML, Lear, Syncreon en IAC) en 530 bij de onrechtstr­eekse toeleveran­ciers. Uit cijfers van de VDAB blijkt dat vandaag één op de vijf ex-werknemers nog op zoek is naar een job. Het goede nieuws is dat 53 procent, 3.171 mensen, opnieuw aan de slag is. “Door de gunstige conjunctuu­r is de operatie herplaatsi­ng geslaagd. Dat was de hoofdopdra­cht voor VDAB in het SALK. Bij de begeleidin­g van de ex-werknemers hebben we ingezet op gerichte opleidinge­n. In totaal hebben meer dan 2.000 werknemers een opleiding gevolgd”, zegt Tinne Lommelen van VDAB.

Vic DAENEN Laatste directeur Ford Genk De schade die er met de sluiting werd aangericht, is onschatbaa­r groot De werkelijkh­eid achter een tewerkstel­lingscijfe­r is veel complexer

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium