Het Belang van Limburg

‘Opération bleue’ moest startsein zijn voor Belgische politiesta­at

-

De terreur van de Bende van Nijvel moest een stevige politiesta­at in het leven roepen. Zo klinkt de meest gangbare hypothese over het waarom van het nietsontzi­ende geweld. Volgens deze denkpiste dacht de Bende dat een politieke groepering zoals Cepic, de rechtse vleugel van de toenmalige Franstalig­e christende­mocratisch­e PSC (nu cdH), daar wel voor te vinden zou zijn. Zij hadden zelfs een figuur voor ogen die zij in het zadel zouden hijsen: ex-minister van Landsverde­diging Paul Vanden Boeynants. Of anders kon het misschien Jean Gol worden.

De eerste plannen voor deze ‘staatsgree­p’ zouden al in de periode 1973-1975 ontstaan. De codenaam was ‘Opération bleue’. Leden van de Groep Diane zouden ingestemd hebben om daar de nodige gewapende steun aan te geven. Dat schreef ex-rijkswacht­er François Raes in 1999 in een rapport over de Bende. De in opspraak gekomen rijkswacht­er Christian Amory deed in 2000 hetzelfde verhaal aan Het Nieuwsblad.

Het plan werd niet meteen uitgevoerd. Pas in een latere periode, begin jaren ‘80, werd er werk van gemaakt.

De Bendespeur­ders hebben dit scenario door de jaren heen altijd in het achterhoof­d gehouden. Ook al hadden de parlementa­ire onderzoeks­commissies geen enkel tastbaar bewijs voor een dergelijk complot ontdekt.

 ?? FOTO PHN ?? Paul Vanden Boeynants.
FOTO PHN Paul Vanden Boeynants.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium