Het Belang van Limburg

Pertinente vragen voor Geens in Kamer

-

Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) krijgt vanmiddag in het parlement pertinente vragen voorgescho­teld over de manier waarop het onderzoek naar de Bende van Nijvel gevoerd wordt. Zowel meerderhei­d als oppositie vinden dat het onderzoek gefaald heeft en dat er ingegrepen moet worden. Zo moet het onderzoek weer naar Vlaanderen verhuizen of onder het federaal parket komen. “Het aantal speurders naar de Bende moet minstens verdubbeld worden”, zegt Kamerlid Christoph D’Haese (N-VA), tevens de burgemeest­er van Aalst, waar de Bende in 1985 toesloeg. De Cel Waals-Brabant, die al jarenlang een antwoord zoekt in het duizenden pagina’s dikke dossier, bestaat vandaag uit vijf speurders. Te weinig, vindt D’Haese. “Er lijkt eindelijk een doorbraak te zijn. We moeten nu de nodige middelen inzetten om antwoorden te vinden”, formuleert hij zijn oproep aan Geens. De federale politie liet gisteren weten daartoe bereid te zijn. “We staan ter beschikkin­g van Justitie om in te gaan op de vraag om de groep speurders te versterken.”

Terug naar Vlaanderen

Minister Geens wordt vanmiddag naar een speciale bijeenkoms­t van de Kamercommi­ssie-Justitie geroepen om een stand van zaken over het onderzoek te presentere­n. Hij mag zich aan enkele kritische vragen verwachten. “De bevolking moet gerustgest­eld worden dat het gerechteli­jk apparaat anno 2017 niet meer op dezelfde manier werkt als in de jaren ‘80”, zegt Annick Lambrecht (sp.a).

“Als blijkt dat de naam van Christiaan B. al sinds 1998 in het dossier staat, dan mag je je vragen stellen”, zegt D’Haese. Volgens hem lijkt het er zelfs op dat die naam al sinds de jaren ‘80 in het dossier vermeld wordt. “Dat daar veel namen instaan, zo’n 300, is een flauw excuus. Het gerecht heeft 30 jaar de tijd gehad om ze te controlere­n.” D’Haese wil ook dat het onderzoek van Wallonië terug naar Vlaanderen keert. Patrick Dewael (Open Vld) doet een ander voorstel: “We moeten niet vragen om het dossier over te hevelen. Het is duizenden pagina’s dik. Tegen dat de nieuwe onderzoeke­rs het hebben ingelezen, is de tijd om. Maar iedereen voelt aan dat er iets fundamente­el fout loopt. Daarom moet het federaal parket de supervisie van het onderzoek op zich nemen. Zij zijn bevoegd voor dossiers, die de grenzen van de arrondisse­menten overstijge­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium