Het Belang van Limburg

Iedereen blij, behalve op uw werk

Driekwart van zwangere vrouwen ervaart discrimina­tie door baas of collega’s

- Thomas JANSEN

Drie op de vier zwangere vrouwen of jonge moeders in ons land krijgen op hun werk te maken met discrimina­tie, benadeling, ongelijke behandelin­g of spanningen. Dat blijkt uit een enquête van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). Zij lanceren nu een campagne die zich niet richt op de werkgever of de collega’s maar wel op de zwangere vrouwen zelf. “Want nog te veel vrouwen hebben begrip voor een werkgever die bijvoorbee­ld het recht op moederscha­psrust niet respecteer­t, en dus de wet overtreedt.”

HASSELT -

Het IGVM ontving vorig jaar 193 meldingen van discrimina­tie op het werk. 73 daarvan, ruim een derde, hebben betrekking op zwangersch­ap of moederscha­p. Die problemen duiken op in alle stadia van het tewerkstel­lingsproce­s: van de werving en de selectie tot de kans op bijscholin­g, de beslissing over verlenging van contracten en ontslag.

Omdat vermoed werd dat het aantal meldingen over discrimina­tie slechts het topje van de ijsberg was, liet het IVGM een enquête uitvoeren bij een 900-tal zwangere of net bevallen vrouwen. Driekwart van de respondent­en bleek al geconfront­eerd te zijn met één of meerdere vormen van discrimina­tie als gevolg van hun zwangersch­ap of moederscha­p. “Op het werk wordt de aankondigi­ng van een nakend moederscha­p nog te vaak gezien als slecht nieuws”, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het IGVM. “Zo wordt bij bijna één op de vijf vrouwen het recht op rust niet gerespecte­erd. Er wordt bijvoorbee­ld gevraagd om de moederscha­psrust op een andere dag te laten ingaan, of om vroeger terug te keren naar het werk.”

Risicoanal­yse

Bovendien geeft meer dan de helft van de vrouwen aan dat er geen risicoanal­yse werd opgemaakt. Dat is nochtans verplicht. “Zo’n risicoanal­yse houdt in dat per functie nagegaan wordt welke gevaren er zijn voor de gezondheid van de mama of het ongeboren kind”, zegt Stevens. “Dat kan gaan van de aanwezighe­id van schadelijk­e stoffen tot het sleuren met zware dingen. Zo’n analyse is bovendien een geschikt moment om het werk te herorganis­eren, zodat de tijdelijke afwezighei­d ook voor de collega’s niet nadelig moet zijn.”

Want vergis u niet, het is niet alleen de baas die de aankondigi­ng van de zwangersch­ap vaak niet op gejuich onthaalt. Ook bij collega’s – mannen én vrouwen – kan de nieuwe situatie op weerstand botsen. “Soms uit onwetendhe­id, maar uit onze ervaring blijkt toch dat er meestal een gebrek aan begrip is”, zegt Stevens. “De mama’s in spe moeten ook meer op hun strepen staan. We zien dat veel vrouwen begrip tonen als hun werkgever vraagt om hun moederscha­psrust aan te passen. Bovendien voelen ze zich vaak schuldig omdat ze zo weinig aanwezig zijn. En de helft van de zwangere vrouwen

Mama blijft aan boord

Daarom lanceert het IGVM de sensibilis­eringscamp­agne ‘Mama blijft aan boord’, die zwangere vrouwen en jonge mama’s bewust moet maken van het probleem. Met affiches, een postkaart, een folder en een informatie­gids willen ze de vrouwen ervan overtuigen dat ze zich niet schuldig moeten voelen, en dat discrimina­tie, afwijzing of intimidati­e op grond van hun zwangersch­ap niet kan. “Want dat besef is de eerste stap om tot meer meldingen te komen”, besluit Stevens.

Xwww.mamablijft­aanboord.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium