Het Belang van Limburg

“Straks vinden we geen vrijwillig­ers meer”

Seniorenor­ganisatie Okra maakt zich zorgen om nieuwe regeling voor onbelast bijverdien­en

- Liliana CASAGRANDE

Vanaf januari 2018 mogen werknemers die minstens vier vijfde werken, zelfstandi­gen in hoofdberoe­p en gepensione­erden 500 euro per maand onbelast bijverdien­en voor occasionel­e klussen. Dat kan ook zijn invloed hebben op mensen die nu bepaalde zaken (bijna) gratis doen zoals oppassen op bejaarden of activiteit­en organisere­n, denkt seniorenve­reniging Okra. Die zouden geld kunnen vragen. De Gezinsbond heeft vragen bij de kwaliteit van kinderopva­ng die mensen rechtstree­ks regelen. De tuin- en de bouwsector vreest gewoon voor platte concurrent­ie. De regering heeft het akkoord over onbelast bijklussen van deze zomer verder uitgewerkt. “Dat klussen is geregeld is voor drie verschille­nde groepen”, zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten die dit ook al aansneed in onze zaterdagkr­ant. “Voor mensen die andere mensen helpen, voor vereniging­en en voor de deeleconom­ie.”

In de deeleconom­ie betaalt u nu tot 5.000 euro per jaar 10 procent aan belastinge­n, dat vervalt. Voor de vereniging­en wordt het eenvoudige­r om allerlei mensen te vergoeden: van sporttrain­ers, over natuurgids­en, tot beheerder van jeugdhuize­n. Van het soort klussen dat in aanmerking komt, is er nu ook een lijst. Bij die klussen zit bijvoorbee­ld de nachtoppas voor bejaarden. Nu wordt dat geregeld via vrijwillig­ersdienste­n van ziekenkass­en of andere organisati­es. Ook vereniging­en mogen via het nieuwe systeem nachtoppas of vakantiebe­geleiders regelen. “Het goede van die nieuwe regeling is dat die oppas in dit statuut meer kan verdienen (als vrijwillig­er krijg je alleen een onkostenve­rgoeding van maximaal 1.334 euro per jaar, terwijl je in het nieuwe systeem tot 6.000 euro per jaar onbelast mag verdienen, red) en dat bejaarden dus vaker dezelfde oppas kunnen inschakele­n”, zegt Johan Truyers van Okra. “Maar het zou kunnen dat de oppas zelf nu voor het nieuwe statuut kiest.”

Ook voor andere diensten zouden mensen die zich nu nog als vrijwillig­er aanbieden omdat bijverdien­en fiscaal te ingewikkel­d is, straks misschien gaan voor die 500 euro per maand. “We hebben als organisati­e 200.000 leden en we organisere­n van alles. Daarvoor hebben we mensen nodig die gidsen, les geven, activiteit­en leiden, reizen regelen, het verkeersre­glement uitleggen... Die kunnen straks misschien ook dat nieuwe systeem willen en dat zal ons niet lukken.”

Belastinge­n

Een ander aspect waar Okra meer duidelijkh­eid over wil, is het effect op het pensioen zelf. “We weten niet of die ‘500 euro onbelast’ misschien toch invloed heeft op het fiscaal voordeel dat je hebt als gepensione­erde”, zegt Johan Truyers. “Je mag als gepensione­erde onbeperkt, maar wel belast, bijverdien­en. Ook dat is een nieuwe regel. Maar dat betekent wel dat je belastingv­oordeel als gepensione­erde kan vervallen, weten we intussen. We raden gepensione­erden dus aan op voorhand goed te laten uitrekenen wat je aan dat bijverdien­en overhoudt.”

Jeugdvakan­ties

Bij CM hebben ze ook allerlei vragen. “We hebben vrijwillig­ers voor bijvoorbee­ld de jeugdvakan­ties van Kazou”, zegt Dieter Herregodts. “Maar ook om minder mobiele mensen te vervoeren of als oppas bij bejaarden. Voor die oppasdiens­ten is op Vlaams niveau afgesproke­n dat ze niet meer mogen vragen dan 2,75 euro per uur. Vorig jaar hebben onze vrijwillig­ers zo 14.000 nachten op bejaarden gepast.”

Gezinsbond

“Wij zijn aan het bekijken welke gevolgen dit bijklussen heeft voor de kwaliteit van bijvoorbee­ld kinderopva­ng”, zegt Dieter Stijnen van de Gezinsbond. “Nu heb je erkende diensten voor naschoolse en buitenscho­olse kinderopva­ng. Net als voor ouderen. Die mensen wor-

den begeleid. Dat is een verschil met als je zelf iemand inhuurt.”

Tuin/bouw

Je mag ook een klusser inschakele­n voor onderhoud ‘aan of rondom je woning’. En dat zint zowel de tuinaannem­ers als de bouwsector niet. “Het woord tuin staat er niet in, maar wat heb je rondom je woning liggen”, vraagt Yves Heirman, directeur van de Belgische federatie van de groenvoorz­ieners, zich af. “Uiteraard zet dit de deur open voor zwart werk, want hoe ga je dat in de praktijk controlere­n.” Ze hebben ook schrik dat hun eigen personeel na de uren gaat bijklussen in de tuinen van hun eigen klanten. “We hebben ook vragen over veiligheid. Wat als iemand die je haag komt scheren, zich verwondt?”

“We weten nog niet welke onderhouds­werkzaamhe­den men bedoelt, maar klussen zijn eigenlijk altijd concurrent­ie voor een commerciee­l bedrijf ”, zegt Hilde Masschelei­n van Bouwunie.

Unizo

“Eerst was er zelfs geen beperking op dat bijklussen”, zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Die lijst is er gekomen omdat wij dit hebben voorgestel­d. We gaan er in elk geval op letten dat er geen concurrent­ie komt met ondernemer­s.”

Belastingd­ruk

Ook professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) heeft vragen bij die lijst. “Een aantal zaken zijn het speelveld van de normale arbeidscir­cuits. Persoonlij­k denk ik dat je beter naar lagere belastingt­arieven gaat. Want nu zit je met allerhande vrijstelli­ngen waardoor de belastingd­ruk voor wie gewoon werkt, te hoog is.”

 ??  ??
 ?? Foto POL DE WILDE ?? “Het zou kunnen dat een bejaardeno­ppas nu zelf voor het nieuwe statuut gaat kiezen”, vreest Okra.
Foto POL DE WILDE “Het zou kunnen dat een bejaardeno­ppas nu zelf voor het nieuwe statuut gaat kiezen”, vreest Okra.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium