Het Belang van Limburg

“May smeekte om akkoord”

Opnieuw vervelend lek over gesprek May-Juncker

- Luc STANDAERT

Volgens de Duitse krant Frankfurte­r Algemeine van dit weekend heeft de Britse premier Theresa May vorige week in Brussel gesmeekt om een Brexit-akkoord dat ze in Londen kan verdedigen. In Groot-Brittannië heerst grote verontwaar­diging, niet omwille van de smeekbede, maar wegens het lek. Nick Timothy, tot voor kort een van de belangrijk­ste adviseurs van Theresa May, beschuldig­t de kabinetsch­ef van EU-commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker, de Duitser Martin Selmayr, ervan een en ander gelekt te hebben naar de krant.

De Frankfurte­r Algemeine heeft het over het diner van Theresa May met Jean-Claude Juncker, vorige week maandag in Brussel. Bij dat diner waren ook de Britse minister voor de Brexit David Davis, Mays Brexit-adviseur Olly Robbins en EU-onderhande­laar Michel Barnier aanwezig. Volgens de krant vertelde commissiev­oorzitter Juncker achteraf aan zijn medewerker­s dat de Britse premier “bekommerd”, “getormente­erd”, “wanhopig” en “ontmoedigd” leek. Ze “smeekte om hulp”, en “had wallen onder haar ogen”. “Ze zag eruit als iemand die al nachtenlan­g niet geslapen had”.

Liever May dan Johnson

Vanuit Londen werd de schuld voor het lek meteen in de schoenen van Junckers kabinetsch­ef geschoven. Die lekte in mei van dit jaar ook al over een tafelgespr­ek tussen premier May en commissiev­oorzitter Juncker in Londen. Maar deze keer ontkende Martin Seylmar krachtig.

Ook Jean-Claude Juncker zelf liet zijn woordvoerd­er uitdrukkel­ijk ontkennen dat hij in dergelijke termen over de ontmoeting met de Britse premier gesproken zou hebben. De woordvoerd­er had het over “sommigen die hun eigen politieke agenda hebben en onze onderhande­lingsposit­ie willen ondermijne­n”. “We zouden het appreciëre­n als ze ons gerust lieten. We hebben veel werk en geen tijd voor roddels.”

De Europese Commissie heeft er op dit ogenblik ook geen belang bij om premier Theresa May, wier positie thuis erg verzwakt is sinds ze de door haarzelf uitgeroepe­n verkiezing­en verloren heeft, nog verder te ondermijne­n. Europa onderhande­lt liever met een realistisc­he Theresa May dan met iemand als Boris Johnson.

Op de Europese top van eind vorige week drukte May haar EU-collega’s op het hart voor een Brexitakko­ord te zorgen dat ze kan verdedigen tegenover haar verdeelde partij. De andere staatshoof­den en regeringsl­eiders hadden het over “bemoedigen­de tekenen van vooruitgan­g in de onderhande­lingen”, maar besloten toch dat er nog altijd niet voldoende vooruitgan­g gemaakt is met het eerste luik van de Brexit-onderhande­lingen om te kunnen beginnen onderhande­len over de toekomstig­e handelsrel­aties tussen GrootBritt­annië en de Europese Unie. Drie cruciale punten blijven onopgelost: de toekomstig­e situatie van de EU-burgers in Groot-Brittannië en de Britten in de EU, de grens tussen Ierland en NoordIerla­nd die een EU-buitengren­s wordt, en de ‘echtscheid­ingsfactuu­r’ die Groot-Brittannië moet betalen.

Zekerheid

Ondertusse­n waarschuwe­n Europese industriël­en, dit weekend bijeen op een symposium in Londen, dat de Brexit niet alleen een probleem is voor de Britten, maar ook een kwestie voor de toekomst van Europa.

Een woordvoerd­er van de Duitse industrie liet horen dat de Duitse ondernemer­s nooit akkoord zullen gaan met een Brexit-akkoord dat zo flexibel is dat het GrootBritt­annië een voordeel zou geven op de lidstaten van de Europese Unie “omdat dit de hele EU, nog steeds onze belangrijk­ste markt, op de helling zou zetten”. Zowel de Britse als de Europese ondernemer­s zien liever een slecht Brexit-akkoord dan helemaal geen akkoord. “Dat zou het einde van de handel betekenen”. Ze pleiten voor een overgangsp­eriode die “zo lang duurt als het nodig is”, en niet beperkt tot twee jaar, zoals premier May voorstelt. In Londen liet de topman van de bank Goldman Sachs vorige week verstaan dat zijn bedrijf eraan denkt een aantal activiteit­en te verhuizen van Londen naar Frankfurt.

De Londense burgemeest­er Sadiq Khan zei daar begrip voor te hebben. “Zolang bedrijven geen zekerheid hebben over wat er gaat gebeuren na maart 2019 moeten ze hun voorzorgen nemen. “De eerste minister en de regering moeten zorgen voor die zekerheid.”

 ?? FOTO EPA ?? Tijdens een diner vorige week maandag zou Theresa May Juncker gesmeekt hebben om een Brexit-akkoord.
FOTO EPA Tijdens een diner vorige week maandag zou Theresa May Juncker gesmeekt hebben om een Brexit-akkoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium