Het Belang van Limburg

Noord-Korea als goudmijn

-

Noord-Korea is voor veel politici een goudmijn. Hoewel de Noord-Koreanen al vier weken lang geen raket meer afgevuurd hebben, bleef de Japanse premier Shinzo Abe tijdens de voorbije verkiezing­scampagne hameren op het gevaar uit Pyongyang. Met succes, want Abe won de inderhaast uitgeschre­ven verkiezing­en met de vingers in de neus. Het moet gezegd dat de verdeelde oppositie de nationalis­tisch-conservati­eve Abe (63) een handje toestak. Zijn voornaamst­e rivale, gouverneur van Tokio Yuriko Koike, waagde zich eraan om net voor de verkiezing­en een eigen ‘Partij van de Hoop’ op te richten waarmee ze de oppositie hopeloos verdeelde en de verkiezing­en verloor.

Abe, die sinds 2012 Japans premier is en de functie ook al van 2006 tot 2007 bekleedde, kan hierdoor vier jaar verder regeren. Het voornaamst­e agendapunt van zijn nieuwe legislatuu­r is de herziening van de pacifistis­che grondwet die dateert uit 1947, net na de Japanse nederlaag tegen de Amerikanen. Abe en zijn Liberaal-Democratis­che Partij (LDP) heeft door de samenwerki­ng met de kleinere, neoboeddhi­stische partij Komeito, hiervoor de tweederdem­eerderheid op zak. Abe, die niet alleen een vuist wil maken tegen Noord-Korea maar ook tegen het zich steeds nadrukkeli­jker manifester­ende China, wil vooral sleutelen aan artikel 9 uit de grondwet. Dat verbiedt het Japanse volk “voor altijd oorlog als soeverein recht van de natie” en bemoeilijk­t de uitbouw van een echt leger. Natuurlijk heeft Japan eigen strijdkrac­hten, maar die worden als zelfverded­igingsmach­t voorgestel­d.

Japan is diep verdeeld over de grondwetsw­ijziging die Abe wil doorvoeren. Vooral voor de oudere bevolking is de huidige grondwet een deel van de naoorlogse identiteit van Japan. Maar Abe is nog niet aan land. Zelfs als hij de nieuwe grondwet door de Diet, het Japanse parlement, kan sluizen, dan moet de bevolking ze in een referendum nog goedkeuren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium