Het Belang van Limburg

CHECK “Kankerpati­ënt eet beter geen suiker”

-

“Suiker doet tumoren groeien en maakt kanker agressieve­r.” Dat vertelde een onderzoeke­r van de KU Leuven vorige week in een aantal kranten op basis van nieuw Belgisch onderzoek. Onderzoeke­rs van het Vlaams Instituut voor Biotechnol­ogie (VIB) en de KU Leuven bestuderen al negen jaar hoe kankercell­en omgaan met suiker. Daarbij trachten ze het Warburgeff­ect verder te ontrafelen. Dit effect is genoemd naar Nobelprijs­winnaar Otto Warburg die in 1924 ontdekte dat kankercell­en hun energie halen uit de afbraak van suikermole­culen zonder tussenkoms­t van zuurstof. Daarom bestaat al langer de idee dat, als je minder suiker eet, de kankercell­en gaan ‘verhongere­n’. De onderzoeke­rs van VIB en KU Leuven hebben zopas een studie gepublicee­rd, uitgevoerd bij gistcellen in een laboratori­um, waarbij ze aantonen dat het Warburgeff­ect er ook toe leidt dat tumorcelle­n agressieve­r worden. Essentieel in dit onderzoek zijn de gistcellen zelf, omdat die zogenaamde RAS-eiwitten aanmaken die ook bij kankercell­en voorkomen en betrokken zijn in de verwerking van suikermole­culen. Veel soorten kankercell­en verbruiken meer suiker dan gewone cellen. Darmkanker­cellen bijvoorbee­ld zouden 8,2 keer meer suiker verbruiken dan gewone darmcellen, en longkanker­cellen 4,1 keer meer dan gewone longcellen.

De nieuwe laboratori­umstudie in combinatie met het hogere suikerverb­ruik van kankercell­en hebben een overenthou­siaste professor in de moleculair­e biologie, die nauw bij het onderzoek betrokken is, uitspraken ontlokt in de media die niet onderzocht zijn, want het onderzoek gebeurde met gistcellen en niet bij kankerpati­ënten. De uitschuive­r van de Leuvense prof heeft veel kankerpati­ënten ongerust gemaakt: ze vragen zich af of suiker kwaad kan. Daarom gingen we in de literatuur op zoek naar ander onderzoek over suiker en kanker. Vorig jaar werd een overzichts­studie gepublicee­rd over kankerspec­ifieke voedingsma­atregelen. Daarin lezen we dat het suikerverb­ruik van een kankergezw­el onooglijk klein is in vergelijki­ng met de gemiddelde hoeveelhei­d suiker die we dagelijks eten. Meer nog, ons lichaam produceert zelf ook glucose (een bouwsteen van suiker), door opsplitsin­g van glycogeen in de lever. Dagelijks maken we op die manier ongeveer 200 gram glucose aan, zelfs als we helemaal geen suiker eten. Een tumor verbruikt minder dan 2 gram suiker per 100 gram tumorweefs­el. Een kankergezw­el van een halve kilogram (dat is al vergevorde­rd) verbruikt slechts een fractie van de suiker die de lever dagelijks vrijgeeft. Voor een kankerpati­ënt heeft een suikervrij dieet daarom geen enkele zin. Overigens zit suiker (koolhydrat­en) niet alleen in snoep en gebak, maar ook in groenten en fruit. Veel kankerpati­ënten kampen met vermagerin­g en moeten net proberen hun gewicht op peil te houden. Ondervoedi­ng heeft een ongunstige invloed op zowel de behandelin­g als de vooruitzic­hten van de kankerpati­ënt, en dat is wel bewezen.

Soms wordt wel eens vergeten om informatie aan de ex-partner door te geven. Een duidelijk overzicht op één kanaal maakt alles veel gemakkelij­ker

 ?? FOTO LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ?? FOTO L.D. ??
FOTO L.D.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium