Het Belang van Limburg

App helpt gezin na scheiding

Want één op de vier gescheiden ouderparen spreekt niet met elkaar over de kinderen

- Jan STASSIJNS

Onderzoeke­rs van de Universite­it Antwerpen hebben een gratis app ontwikkeld voor gescheiden ouders en hun kinderen. Want één op de vier gescheiden ouders praat niet met elkaar over de kinderen, blijkt uit onderzoek. “De app moet de communicat­ie verbeteren.” In België eindigt ongeveer één op de drie huwelijken in een scheiding. Uit een onderzoek van de Universite­it Antwerpen blijkt bovendien dat één op de vier gescheiden ouderparen niet meer met elkaar communicee­rt over de gezamenlij­ke kinderen. Bijna de helft van de gescheiden ouders neemt nooit samen een grote beslissing over hun zonen of dochters. De Universite­it Antwerpen wil de communicat­ie tussen ex-partners en kinderen verbeteren en lanceert daarom de gratis applicatie ‘Keep in Touch’ (of ‘Kit’). “We willen de drempel zo laag mogelijk maken”, zegt onderzoeke­r Kim Bastaits. “De app focust op de praktische zaken. Zo is er een kalender waarop de ex-partners en de kinderen afspraken kunnen inschrijve­n, bijvoorbee­ld over de hobby’s van de kinderen. Het prikbord maakt het gemakkelij­k om berichten en foto’s met elkaar te delen, bijvoorbee­ld over uitjes met de andere ouder, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in het leven van de anderen. Er is ook een checklist en een chatfuncti­e, waarmee gescheiden ouders onderling kunnen communicer­en en de kinderen met elkaar kunnen chatten. De app kent ook een informatie­luik, waar je alles vindt over uit elkaar gaan en wat daarbij komt kijken. Ook kinderen vinden er informatie op hun maat.”

Heen-en-weerboekje

Lucie De Peuter (37), gescheiden met twee kinderen, heeft nog contact met haar ex-man. Maar de communicat­ie loopt soms mis. Een app die alles centralise­ert is een erg handige tool, vindt ze. “Communicat­ie is erg belangrijk voor een gescheiden gezin met kinderen”, zegt Lucie. “Maar er is natuurlijk een reden waarom je uit elkaar bent gegaan. Vaak verloopt de communicat­ie daardoor moeilijk. Wij werken met een gezamenlij­ke agenda in Excell, maar dat blijkt niet handig. Ik heb al een privéagend­a, een werkagenda en ik heb iemand leren kennen die ook een agenda heeft. Dat maakt het allemaal heel complex.” “Mijn ex-man en ik hebben om de week de kinderen”, zegt Lucie. “We hebben een heen-en-weerboekje en proberen daar alles in op te schrijven wat de andere ouder moet weten. Bijvoorbee­ld wanneer de kinderen laatst hun haar hebben gewassen. Of wat ze moeten meenemen naar school. Zo’n briefje van school komt bij één van ons tweeën terecht, maar soms wordt wel eens vergeten om die informatie door te geven. We spreken wel eens dingen af via Whatsapp of mail, of gewoon via sms. Dan is het altijd even zoeken voor

Lucie DE PEUTER Gescheiden moeder je die dingen terugvindt. Een duidelijk overzicht op één kanaal maakt alles toch gemakkelij­ker.” De app Kit maakt deel uit van een breder wetenschap­pelijk onderzoek rond scheidings­problemati­ek. “We willen nagaan hoe de communicat­ie tussen gescheiden ouders en hun kinderen kan worden verbeterd”, zegt onderzoeke­r Dimitri Mortelmans. “Wie de app gebruikt, krijgt tweemaal een vragenlijs­t. Alle gegevens worden anoniem verwerkt en de teksten die bijvoorbee­ld in de chatfuncti­e worden ingevoerd, worden nooit zichtbaar voor de onderzoeke­rs. Na de tweede vragenlijs­t kan de app gewoon verder worden gebruikt. Niemand zal ooit te weten komen dat u deelnam aan deze wetenschap­pelijke studie.”

 ??  ?? De app Kit heeft een kalender waarop ex-partners en hun kinderen afspraken kunnen inschrijve­n, een prikbord waarop ze berichten en foto’s kunnen delen, en een chatfuncti­e.
De app Kit heeft een kalender waarop ex-partners en hun kinderen afspraken kunnen inschrijve­n, een prikbord waarop ze berichten en foto’s kunnen delen, en een chatfuncti­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium