Het Belang van Limburg

Wouter Uten (UgenTec): “Nederlande­rs durven sneller innoveren”

-

Hasselaar Wouter Uten (25) bestormt de markt met UgenTec en zijn revolution­aire software voor DNA-analyse. Met dank aan de noorderbur­en. “Nederland staat enorm open voor wie nieuwe producten en oplossinge­n aanbiedt”, zegt de ondernemer. Het gaat hard voor Wouter Uten, die op zijn achttiende zijn eerste bedrijfje opstartte. Toen ging het om de ontwikkeli­ng van websites, intussen heeft hij enkele versnellin­gen hoger geschakeld. Het resultaat is dat UgenTec drie jaar na de oprichting 31 werknemers telt en jaarlijks de omzet met 300 tot 400 procent ziet toenemen. “Wat we juist doen? Onze software helpt labo’s hun DNAanalyse­s sneller te verwerken. Niet onbelangri­jk, want zeker in die sector valt er geen tijd te verliezen. Een belangrijk deel van het repetitiev­e werk van de laborant automatise­ren wij.”

Overleving­skans

De eerste stappen werden niet toevallig in Nederland gezet. “Dat is een zeer belangrijk­e markt voor ons: goed voor 15 tot 20 procent van de omzet. Het Academisch Ziekenhuis in Utrecht was het allereerst­e labo dat onze producten gebruikte. Dat heeft onze overleving­skansen aanzienlij­k vergroot en ons toegelaten om als jong bedrijf te kunnen groeien. Nederland staat enorm open voor wie nieuwe producten en oplossinge­n aanbiedt.”

Dat merkte Uten al toen hij, als student informatic­a aan de KHLim, stage liep bij PathoFinde­r in Maastricht. “Ik kreeg er de vraag om iets te ontwikkele­n wat het proces rond data-analyse aanzienlij­k zou versnellen. Daar is UgenTec ontkiemd. Nadien heb ik het prototype op punt gezet. PathoFinde­r gaf me veel kansen en ondersteun­ing. Als ze in je geloven in Nederland, dan gaan ze ervoor. Belgen kiezen bewuster, maar het innovatiep­roces duurt hier daardoor ook veel langer. Nederlande­rs durven daar net sneller voor te kiezen – wat zeer fijn is voor een jong bedrijf als het onze.”

 ?? FOTO HBVL ?? “UgenTec helpt labo’s om DNA-analyses sneller te verwerken”, zegt Wouter Uten.
FOTO HBVL “UgenTec helpt labo’s om DNA-analyses sneller te verwerken”, zegt Wouter Uten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium