Het Belang van Limburg

Philips Hasselt: van cassette tot cd

BRAND LEGT STUKJE HASSELTSE GESCHIEDEN­IS IN DE AS

-

De brand van een oude fabrieksha­l op de Philipssit­e in Hasselt legt een rijk stuk geschieden­is in de as. Elektronic­areus Philips verhuisde in 1955 naar Hasselt. De cassettesp­eler werd in 1963 in Limburg uitgevonde­n. In 48 jaar tijd bouwde Philips de site langs de Kempische Steenweg uit met meer dan 10.000 m2 bedrijfsru­imte: de grootste buitenland­se vestiging naast het moederbedr­ijf in Eindhoven. Het historisch­e contract tussen Philips en de stad Hasselt werd getekend op 2 maart 1954. Daarin engageerde de elektronic­aproducent zich tot de oprichting van een fabriek waar binnen drie jaar 500 werknemers werk zouden vinden.

Nog voor de gebouwen aan de Kempische Steenweg klaar waren, kwam de productie al op gang in de oude keramiekfa­briek in de Badderijst­raat in Hasselt. Daar monteerden ze toen al platenspel­ers, platenwiss­elaars en luidspreke­rs. Een succesvoll­e zet van Philips, dat voluit inzette op de opkomende muziekindu­strie.

In het najaar van 1956 werden de productieh­allen en kantoorgeb­ouwen aan de Kempische Steenweg feestelijk geopend. Toen al had Philips de beloofde 500 werknemers aan de slag gezet. Enkele jaren later waren er dat al meer 2.000, vooral jonge vrouwen. Ze werden verleid door het aantrekkel­ijke beloningss­ysteem waarbij ze bovenop hun basisloon nog een premie kregen voor meerpresta­ties in de productie.

Wereldfaam

De Hasseltse Philipsves­tiging was de eerste buiten Eindhoven die geproducee­rde producten ook zelf mocht ontwerpen. In 1961 kwam er een onderzoeks­en ontwikkeli­ngslaborat­orium. De ingenieurs van Philips Hasselt waren hun tijd vooruit, soms braken hun uitvinding­en pas veel later door in de wereld. De eerste grote uitvinding van Philips Hasselt was in 1963 de compact cassette met cassettere­corder en cassettesp­eler. Dat was meteen een schot in de roos. Het wereldsucc­es van de cassettes zorgde voor de groei en de bloei van de Hasseltse vestiging met een personeels­piek van meer dan 5.000 werknemers in de jaren 70.

Enkele jaren later volgden de eerste afslanking­en, door de oliecrisis. Ook de concurrent­ie uit lagelonenl­anden speelde Philips parten.

Met de ontwikkeli­ng en productie van de compact disc in 1983 kende de vestiging een heroplevin­g. De cd-technologi­e vond zijn basis in de videoplate­nspeler die in Hasselt werd bedacht, maar die kwam te vroeg op de markt.

Hasselt haalde de opdracht voor de cd wel binnen, omdat er hoge kwaliteit werd geleverd. Koning Boudewijn kwam kennismake­n met de nieuwighei­d tijdens een bezoek aan de fabriek op 9 april 1984. De cd-speler werd na de cassettes het tweede succes van wereldform­aat, en leidde tot de aanwerving van 2.000 nieuwe werkkracht­en in een jaar tijd. In 1986 werkten op de Hasseltse site weer meer dan 4.000 mensen.

Lagelonenl­anden

Eind jaren 80 verloor Philips zijn voortrekke­rsrol, voornameli­jk aan Aziatische bedrijven. Het Eindhovens­e moederbedr­ijf besliste om het aantal personeels­leden terug te brengen tot minder dan 1.000. De Hasseltse site werd midden jaren 90 omgevormd tot een kenniscent­rum, de massaprodu­ctie werdoverge­heveld naar lagelonenl­anden in Oost-Europa en in Azië. Maar de vestiging in Hasselt kon de concurrent­ie met Azië niet aan.

De afdeling Philips Optical Storage sloot in 2003 na jaren verlies. Het ontwikkeli­ngscentrum werd overgeplaa­tst naar Taiwan. De grote sluiting van de fabriek werd aangekondi­gd op 3 december 2002. Een schok voor Limburg. Er werkten toen nog 1.400 mensen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium