Het Belang van Limburg

Winkelpand­en zonder huur, maar wel met webwinkel

Nieuw initiatief tegen leegstand in Stapelstra­at

- Jozef CROUGHS/Raf VANMECHELE­N

In de Truiense Stapelstra­at heeft het Autonoom Gemeentebe­drijf (AGOST) vier leegstaand­e winkelpand­en gekocht en klaargemaa­kt om er nieuwe zaken in onder te brengen. Ondernemer­s laten dit deel van het centrum immers links liggen. “Starters kunnen zich nu kandidaat stellen en krijgen een fysieke winkel zonder huur te betalen, maar ook een digitaal platform om hun spullen online te verkopen”, zegt Pascal Vossius (Open Vld), voorzitter van AGOST. Het bedrijf Your Next Step wordt verantwoor­delijk voor het beheer en verhuur van de vier panden. “We gaan nu uit de kandidaten (die zich nog kunnen aanmelden) de juiste uitbaters kiezen”, zegt zaakvoerde­r Diederik Van Der Linden. “Ze betalen geen huur, enkel een bijdrage voor vaste kosten. De bedoeling is dat alle panden op 1 december kunnen openen. De minimumper­iode voor een samenwerki­ng is zes maanden en de langste termijn is twee jaar.” De uitbaters betalen dan wel geen huur, maar als ze succesvol zijn, pikt Your Next Step wel een graantje mee. Of die kost dan niet erg hoog kan oplopen? “We hopen natuurlijk dat die zaken een schot in de roos zijn, dan is het een win-win”, zegt Van Der Linden. “De eerste maanden moet zo’n ondernemer nog een klantenbas­is opbouwen, wij investeren dus eigenlijk mee.”

Kerstmarkt

Sint-Truiden lanceerde tijdens de kerstmarkt van vorig jaar een gelijkaard­ig initiatief. Lokale handelaars stelden een aantal producten ten toon in onder meer een kerstchale­t en combineerd­en dat ook met een online winkel. Het verhaal werd geen succes. “Dat was een pilootproj­ect waar we veel uit geleerd hebben en die kennis nemen we nu mee naar de start in de Stapelstra­at”, weet Pascal Vossius. Op termijn is het de bedoeling dat ook gevestigde handelaars hun goederen in de algemene webwinkel aan de man kunnen brengen. Onder meer Unizo biedt een gelijkaard­ig initiatief aan maar dat is volgens Diederik Van Der Linden van Your Next Step niet hetzelfde. “Hier gaan we vooral de nieuwe handelaars de mogelijkhe­id geven om erg laagdrempe­lig in te stappen”, zegt hij. “Wie een zaak wil opstarten en

Diederik VAN DER LINDEN een concept wil uittesten, kan dat hier erg goedkoop.”

Beter dan pop-ups

“Persoonlij­k

contact

wordt

gekoppeld aan het gemak van online winkelen en we willen meer niche in de winkelstra­ten brengen”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “We zijn niet zo naïef om te denken dat we hiermee de volledige leegstand kunnen aanpakken, maar het is alvast een aanzet.”Frank Deltour, zaakvoerde­r van Foto Robyns, een familiebed­rijf dat al drie generaties in de Stapelstra­at gevestigd is, juicht het initiatief toe. “Ik geloof meer in dit systeem dan in gewone pop-ups. De nieuwe collega’s die hier de stap zetten krijgen twee jaar de kans om zich te bewijzen. Tijdens deze periode kunnen zij al uitkijken naar een nieuw pand om zich definitief te vestigen.”

Starters betalen geen huur, enkel een bijdrage voor vaste kosten. De minimumper­iode voor een samenwerki­ng is zes maanden en de langste termijn is twee jaar

 ?? FOTO JCR ?? Het stuk van de Stapelstra­at van het Sint-Martenplei­n tot aan de Vesten is mooi gerenoveer­d, maar er is veel leegstand.
FOTO JCR Het stuk van de Stapelstra­at van het Sint-Martenplei­n tot aan de Vesten is mooi gerenoveer­d, maar er is veel leegstand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium