Het Belang van Limburg

Bijna dubbele winstpremi­e voor Kanaries zolang ze in de top zes staan

Bijna dubbele winstpremi­e voor Kanaries zolang ze in top zes staan

- Roger COX

20 punten na 11 speeldagen en plaats drie in de rangschikk­ing. Voor STVV is dat een uitzonderl­ijk gunstige uitgangspo­sitie met het oog op wat nog komt. Maar is het ook de beste competitie­start ooit? Neen, zeggen de statistiek­en. Raymond Goethals en Jacky Mathijssen deden als coach ooit beter. Toch mag er op Stayen een beetje worden gedroomd. Guido Brepoels haalde play-off 1 na een minder snedige start. CEO Philippe Bormans betaalt de winstpremi­es in ieder geval “met de glimlach”.

IS DIT DE BESTE START OOIT VAN STVV?

Neen. Het is de op twee na beste start. Aan tovenaar Raymond Goethals valt niet te tornen. Hij pakte 31 op 33 in het seizoen 19651966, dat is zelfs beter dan Club Brugge nu. Voor alle duidelijkh­eid, het driepunten­systeem werd pas in het seizoen 1995-1996 ingevoerd, in de jaren zestig werd nog gestreden voor twee punten. Daarom hebben wij een herbereken­ing gemaakt naar drie punten voor een zege. Raimundo zou uiteindeli­jk als vicekampio­en stranden. Jacky Mathijssen is een uitstekend­e tweede. Hij ging in het seizoen 2002-2003 van start met 24 op 33. STVV finishte als vierde en bereikte de finale van de Beker van België. Komen we bij plaats drie. Die is voor Jonas De Roeck en zijn assistent Chris O’Loughlin (Bartolomé Marquez hebben we uit het geheugen geschrapt, nvdr.). Zij moeten die bronzen plak wel delen met Poll Peters, die in het seizoen 1998-1999 ook begon met 20 op 33.

HOE GROOT IS DE KANS DAT STVV PLAY-OFF 1 HAALT?

Guido Brepoels bereikte acht seizoenen geleden play-off 1 met de Kanaries. Zijn start was nochtans minder goed dan de huidige. Dus moet play-off 1 kunnen, Philippe Bormans?

“Wie weet. Het is moeilijk om twee spelersker­nen uit verschille­nde periodes te vergelijke­n. Maar ik zie wel raakpunten. De kracht toen was de centrale as. Een goeie keeper met Simon Mignolet, een controleur achterin met Mario Cantaluppi, een sterke driehoek op het middenveld met de lopers Mennes en Delorge en het brein Chimedza, en last but not least een killer als Sidibe. Ook nu zie ik een getalentee­rde doelman, een secuur centraal verdedigin­gsduo, een combinatie van lopers en creativite­it op het middenveld en voorin hebben we zelfs meer kwaliteit. Natuurlijk moet alles meezitten. Zo mag de huidige blessurego­lf niet te lang duren. Toch denk ik dat we een goed gestoffeer­de

CEO Philippe BORMANS

kern hebben. In de breedte zijn we zelfs sterker dan acht seizoenen geleden. Wat je wel begint te merken, is dat we steeds meer in de favorieten­rol worden geduwd. Vraag is: hoe gaan we daarmee om? We wonnen al onze thuismatch­en met één doelpunt verschil. Dat wijst op een uitstekend­e mentalitei­t.”

ZIT HET BEHALEN VAN PLAY-OFF 1 IN HET BUDGET?

Kapitein Steven De Petter grapte na de winst tegen KV Oostende. “Ik schud Philippe Bormans voor een match altijd de hand. Maar hij lacht steeds minder. Al die winstpremi­es...” De CEO reageert gevat. “Wij vinden dat goede prestaties beloond moeten worden. Wij betalen dus met de glimlach.” Juist. Maar hoe zit het verlonings­systeem bij STVV in mekaar? Bormans: “Een deel van de spelerslon­en ligt vast. Maar er zijn natuurlijk ook winstpremi­es. Die zijn bij ons voor alle spelers gelijk, of je nu 18 of 38 bent. Het principe is eenvoudig. Wie 90 minuten speelt of vroeg invalt, krijgt 100 procent van de voorziene premie. Wie later inkomt 75 procent en wie op de bank blijft 50 procent. Verder is het zo, dat de premie bijna verdubbelt als we na een speeldag in de top zes staan. Ik hoef je niet te vertellen dat dit een grote motivator is.”

De exacte bedragen geeft Bormans niet prijs. “Maar ik denk dat de spelers er tevreden over zijn. Na de reguliere competitie zitten we altijd samen met de spelersraa­d en leggen we de premies vast voor de play-offs. Zo leverde de groepswins­t in play-off 2 de jongens vorig seizoen een aardige duit op. Maar van ons mag het ditmaal gerust weer play-off 1 zijn.”

Ik zie raakpunten met de kern die acht seizoenen geleden play-off 1 haalde. Voorin hebben we zelfs meer kwaliteit en ook in de breedte zijn we sterker

Bezus: kleine kans

Na een recuperati­etraining op zondag kregen de Kanaries gisteren vrijaf, met uitzonderi­ng van de spelers die verzorging nodig hadden. Jonas De Roeck kan donderdag tegen Moeskroen een beroep doen op dezelfde spelers als tegen Oostende. Er is een kleine kans dat Roman Bezus de groep vervoegt. Hij kreeg individuee­l veldwerk op te knappen, het is nu wachten hoe hij reageert op die inspanning­en. Igor Vetokele en Babacar Gueye drijven het trainingsr­itme stilaan op. Zij sluiten misschien volgende week weer aan. Cristian Ceballos, die door een Belgische specialist in Londen wordt onderzocht, kent morgen het verdict.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium