Het Belang van Limburg

“Misschien kan ik met mijn nieuw hart nóg beter lopen”

-

Tweevoudig Rode Duivel Thomas Foket (23) staat voor zijn rentree bij AA Gent. Gisteren voetbalde hij 90 minuten tegen de beloften van Club Brugge, vrijdag in Charleroi komt hij in aanmerking voor zijn eerste minuten bij de A-ploeg. En dus voelde Foket zich klaar om het relaas te doen van de 3,5 maanden die volgden op zijn afgesprong­en transfer naar Atalanta Bergamo door hartproble­men. “Bondscoach Martinez heeft getoond dat hij me niet zomaar laat vallen.” “Ik was in Bergamo voor mijn medische keuring. We waren de laatste test aan het doen, die voor het hart. Maar tijdens de fietsproef werd er een tweede persoon bij gehaald. Hij fronste zijn wenkbrauwe­n. Het was wat vreemd. Ik moest een dag langer blijven voor twee bijkomende tests, daarna mocht ik naar huis. Ik moest een weekend wachten op de resultaten, maar er werd mij gezegd dat het geen probleem zou zijn. Maar maandag liet Atalanta weten dat het niet oké was voor hen. Ik wist dat men in Italië heel zwart-wit denkt over zulke zaken, dus ik had de hoop nog niet opgegeven: ik kon terug naar Gent of een andere ploeg zoeken.”

***

“Na de tests in België, die vier dagen in beslag namen, zou de dokter me op de middag bellen. Ik had die nacht nauwelijks geslapen. Je kunt niet meer aan topsport doen. Het was het zwaarste moment dat ik ooit heb meegemaakt. Ik dacht écht dat het voorbij was. Dan maar alles op mijn rechtenstu­dies zetten, zeker? Ik had veel steun aan mijn ouders en vrienden, maar het was een heel moeilijke dag. Professor Pedro Brugada had het nieuws gehoord en wilde me daags nadien al zien. Hij zei: Het is niet zo erg, er lopen veel mensen rond met hetzelfde probleem. Maar laat je gewoon opereren, zodat je de nodige attesten hebt om terug te kunnen voetballen. Een week later ging ik effectief onder het mes. Ik heb de vraag aan de chirurg gesteld: of ik geopereerd werd louter voor dat attest of dat ik echt gevaar liep. Hij zei me dat sommige mensen daarvan neervallen.

Zelf heb ik nooit gedacht dat het verkeerd had kunnen lopen.”

***

“Ik heb veel steun en vertrouwen gekregen van AA Gent, onder meer door die contractve­rlenging. Maar ook van bondscoach Roberto Martinez. Hij heeft me een bericht gestuurd en gebeld na de operatie. Met Lieven Maesschalc­k, de kine van de Rode Duivels, heb ik veel contact gehad. Ze zijn mijn dossier blijven opvolgen, dat wil toch wel zeggen dat Martinez iets in mij ziet. Hij heeft getoond dat hij me niet zomaar laat vallen. Dat geeft vertrouwen om weer zo veel mogelijk matchen te spelen. Om te tonen: Ik ben misschien drie maanden weg geweest, maar als er nog een plaatsje is, dan moet je misschien rekening houden met mij. Met het WK ben ik nooit heel concreet bezig geweest. Ik ben al blij met wat ik tot dusver heb mogen meemaken met de nationale ploeg.”

***

“Ik heb een blessure gehad die voor een voetballer eigenlijk minder erg is dan een afgescheur­de kruisband. Ik ben nog jong, dus als ik weer mijn niveau haal, is alles opnieuw mogelijk. Het is wel aanpassen, natuurlijk. In plaats van Atalanta Bergamo ben ik terug bij AA Gent. Maar ik zit hier goed. Ik zou bij wijze van spreken voor tien jaar bijtekenen. De voorbije maanden waren een rollercoas­ter aan emoties. Ik heb me enorm gesteund gevoeld. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo snel mogelijk terug te keren. (lacht) Ik ben zelfs blij dat ik nu aan jullie mijn verhaal kan doen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Thomas Foket.
FOTO BELGA Thomas Foket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium