Het Belang van Limburg

“Ik hoop dat de slotrit wat rustiger is”

Het UCI-gala van vanavond in het Chinese Guilin wordt een Belgisch feestje. Als winnaar van de World Tour is Greg Van Avermaet (32) sowieso de hoofdrolsp­eler, en ook Tim Wellens (26) krijgt normaal een glansrol. Er moet vandaag immers al véél verkeerd lop

- Van onze reporter in Guilin Hugo COOREVITS

In China sta je als westerling dagelijks voor toestanden die je nergens anders meemaakt. Zo was er gisteren een felbetwist­e tussenspur­t waarbij het uren duurde voor duidelijk werd wie nu derde was geworden. Leider Wellens liep met een tweede plaats zelfs nog uit op nummer twee Bauke Mollema (nu op zes seconden) en hij lapte ook Julian Alaphilipp­e nog twee seconden aan zijn broek. “Thomas De Gendt en drie anderen claimden allemaal dat ze derde waren”, vertelt Lotto Soudal-ploegleide­r Mario Aerts. Onder hen ook Alaphilipp­e. Er kon ook niet meteen gekeken worden naar de tv-beelden, want omdat er in het land belangrijk­er zaken (lees: het partijcong­res) waren om rechtstree­ks uit te zenden, werd de etappe opgenomen.

Secondespe­l

“Het was een aan- en afrijden bij de wedstrijdl­eiding. De massa Chinezen langs de kant van de weg zullen rare ogen hebben getrokken toen ze al die discussiër­ende mannen achter het stuur zagen”, aldus Aerts. De UCI-wedstrijdv­oorzitter besliste pas na de koers in te grijpen, nadat hij iedereen had gehoord, ploegleide­rs én renners. Uiteindeli­jk was het Mekseb Debesay, een Eritreeër van Dimension Data, die de derde plaats en de bonussecon­den kreeg. “Dat kwam ons nog goed uit”, zegt Aerts. “Want daarmee is ook Julian Alaphilipp­e zo goed als onschadeli­jk gemaakt. Toch weiger ik te vroeg de mosselen aan wal te roepen, want of het nu hier in China of in de Tour Down Under is, er wordt om elke seconde en elk punt gebikkeld. En deze Tour of Guangxi eindigt nu eenmaal op een secondespe­l.”

Tim Wellens staat er, met vandaag de slotrit op de agenda, dus goed voor. Al kreeg hij het gisteren niet onder de markt in een etappe met vier klimmetjes waarop volop oorlog werd gemaakt. Eerst door Movistar en bloc, en daarna onder de kandidaat-eindwinnaa­rs. “Ik vond het bizar dat er niet meer samenhorig­heid was”, aldus Wellens. “Ik hoop dat het in de slotrit wat rustiger is en dat het net als vandaag op een massaspurt eindigt. Dan kan ik rustig gaan genieten op het gala. Al kijk ik vooral uit naar de twaalf uur dat we een tussenstop houden in Hongkong. Adam Hansen heeft daar nog gewoond en heeft beloofd dat hij ons de stad zal laten zien. Daar geniet ik meer van dan van een avondje feesten.”

Groenewege­n klopt Gaviria

In de massaspurt van gisteren wurmde Dylan Groenewege­n (LottoNL-Jumbo), de winnaar van de Tourrit op de Champs-Elysées, zich nog net voorbij Fernando Gaviria (Quick Step Floors), die moeite had om de nederlaag te aanvaarden. Vierde keer, goede keer voor de Nederlande­r. Het aandeel van zijn Belgische ploegmaats Gijs Van Hoecke en Victor Campenaert­s in de zege was groot. “Op de klimmetjes bleven we bij Dylan en daarna brachten we hem terug naar de eerste groep”, vertelde Van Hoecke.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium