Het Belang van Limburg

Verstappen roept fans op om thuis te blijven

Na de Grote Prijs van de Verenigde Staten was Max Verstappen en met hem het hele Red Bull-team in alle staten. De Maaseikena­ar zag een indrukwekk­ende inhaalrace, van zestien naar drie, teniet gedaan door een late tijdstraf. Terechte woede? Ja. Terechte s

- Gert VERMERSCH

Er stond opnieuw geen maat op Max Verstappen, zondag in Austin. Door een gridstraf moest hij van op de zestiende plaats vertrekken, maar na zeven ronden lag hij al zevende. De Limburger bleef gestaag naar voor schuiven, jagend naar een podiumplaa­ts. In de allerlaats­te ronde nam hij Kimi Räikkönen te grazen en Verstappen ging als derde over de streep. Blij als een kind stond hij samen met racewinnaa­r Hamilton en tweede Vettel te wachten op de podiumcere­monie, tot hij op lompe wijze werd weggestuur­d. De wedstrijds­tewards hadden een paar minuten na het manoeuvre al uitgemaakt dat Verstappen bij het passeren van Räikkönen over de witte lijn was gereden en dus eigenlijk de bocht had afgesneden. Resultaat: vijf seconden straf en terug naar vier. Niet alleen een snelle, maar ook vreemde beslissing. Iedereen weet dat de zogenaamde ‘track limits’ op het Circuit of the Americas een grijze zone zijn. Iedere rijder heeft er in de loop van het weekend wel eens voordeel bij gehaald door zijn vier wielen aan de verkeerde kant van de witte lijn te plaatsen. Geen enkele keer greep de wedstrijdl­eiding in. Tot Verstappen voorbij Räikkönen ging. Op zich een correcte beslissing dus, maar dat schrijnend gebrek aan consistent­ie is al jaren een doorn in het oog van miljoenen F1-volgers . In de Verenigde Staten, waar nog met handen en voeten moet worden uitgelegd wat Formule 1 nu eigenlijk is, begreep men er na afloop van de race al helemaal niets meer van. De rijder die voor het meeste spektakel had gezorgd, als derde over de streep kwam, die mocht niet eens mee op het podium? Niet van die aard om de Amerikanen naar de F1 te lokken. Dat had Verstappen ook wel begrepen: “Ik hoop dat er volgend jaar niemand meer komt, want dit houdt geen steek.”

Geen onbesproke­n steward

Harde woorden, maar begrijpbaa­r. Niemand wil voor het oog van de hele wereld voor schut worden gezet, door net voor hij het podium opgaat te worden weggestuur­d. Het is na Mexico vorig jaar al de tweede keer dat Verstappen zoiets overkomt. Ook toen was de Australiër Garry Connelly de hoofdstewa­rd. Die beloofde toen nooit meer zo een haastige beslissing te nemen. Tot zondag dus. Connelly is ook niet helemaal onbesproke­n. Zo zou hij vorig jaar het Mercedes-team na de GP van Japan hebben aangepord klacht in te dienen tegen Verstappen, wegens gevaarlijk rijden. Dat deed het team ook, maar op vraag van Lewis Hamilton werd die al snel weer ingetrokke­n. Het is dan ook maar de vraag of de Formule 1 het zich kan permittere­n een man met zo een bedenkelij­ke reputatie nog wedstrijde­n te laten leiden. Zeker als dat op zo een weinig consistent­e manier gebeurt. Bij de nieuwe - Amerikaans­e - bazen van de F1 zullen de woorden van Verstappen allicht niet in dovemansor­en zijn gevallen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium