Het Belang van Limburg

“Met een korreltje zout nemen”

Yana Meermans stijgt liefst acht klassement­en DE STERKSTE STIJGERS

- Johan MULDERS

Nu de nieuwe klassement­en bekend zijn, blijkt dat Yana Meermans de sterkste stijger is. De 13-jarige is liefst acht klassement­en omhoog gegaan van C+30/1 tot B+4/6. “Dat was wel niet echt mijn bedoeling”, zegt de speelster van Tennisdel Genk. Meermans zette dit seizoen merkwaardi­g genoeg geen opvallende prestaties neer. Ze speelde ook niet overdreven veel tornooien maar haar 36 zeges waren wel goed voor 2.314 punten. “Met mijn oude klassement was ik verplicht om meisjes 13/1 te spelen, omdat mijn klassement te hoog was voor meisjes 13/2”, verduideli­jkt Yana.

“Van de hoogste reeks worden slechts een paar tornooien per seizoen georganise­erd. Om toch wat wedstrijdr­itme op te doen, heb ik ook een aantal damestorno­oien gespeeld. Ik won meteen bij de dames 4 in Tennisdel Genk. Daarna heb ik nog uitsluiten­d dames 3 gespeeld. Voor die damesreeks­en was ik te sterk. Ik won vaak tegen hoger geklasseer­de spelers, wat mij telkens 125 punten opleverde. Dat telt snel op. In de jeugdreeks­en vallen veel minder punten te rapen.”

Mama Hilde Bortels relativeer­t een en ander dan ook. “Die nieuwe klassement­en moet je met een korreltje zout nemen”, zegt ze. “Als Yana nog meer damestorno­oien had gespeeld, was ze nog meer gestegen. Het was helemaal niet de bedoeling om acht klassement­en te stijgen. Het verschil tussen meisjes en dames is groot. Wat niet wegneemt dat Yana een heel sterk seizoen speelde. Ze nam gedurende een maand ook met succes deel aan vier internatio­nale tornooien van Tennis Europe. In Brussel bereikte ze de kwartfinal­e. Vandaar dat ze ook minder Belgische tornooien speelde tijdens de zomermaand­en.”

Bij de familie Meermans houden ze beide voeten op de grond. “Ze volgt nu Latijn in het eerste middelbaar en haar studies krijgen voorrang”, zegt mama resoluut. “Tot vorig jaar trainde ze wel wekelijks bij Tennis Vlaanderen, maar nu moesten wij een keuze maken. Vanaf dit seizoen traint ze uitsluiten­d bij Tennisdel Genk, maar niet meer uren dan vorig jaar. We zullen wel zien wat het nieuwe seizoen ons brengt.” 8 klassement­en 7 klassement­en

6 klassement­en

5 klassement­en

Mama Hilde BORTELS Yana Meermans (Tennisdel Genk).

Kaat Coppez (De Boneput), Justin Pysson (De Boneput). Gilles-Arnaud Bailly (Tennisdel Genk),

An-Sofie Beckers (Maaseik),

Axelle Jacquemin (Wimbledon),

Elien Jolling (foto) (Tennisdel Genk),

Lore Mewis (Meulenberg),

Louise Simons (Lommelse).

Jolien Bas (Tennisdel Genk), Tristan Engelborgh­s (Tessenderl­o), Vital Jacquemin (Wimbledon), Maarten Paquay (Limburg-Maas), Runar Sannen (Tessenderl­o), Lennert Stevens (Den Bruul), Alexander Stokbroekx (Maaseik), Yaro Van Delsen (Tennisdel Genk), Noah Van Doninck (Laakdal), Manou Van Haelen (Racing Tienen), Gilles Vandelaer (Excelsior Hasselt), Nienke Vanschoenb­eek (Diest), Tuur Vos (Tennisdel Genk) en Jonas Walbers (Neerpeltse).

 ?? FOTO MIST ?? Yana Meermans is flink geklommen deze zomer.
FOTO MIST Yana Meermans is flink geklommen deze zomer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium