Het Belang van Limburg

“Wij verstaan geen Chinees”

DEBORAH VAN ROY trekt voor zes maanden naar China om er paarden in wedstrijde­n uit te brengen

- Jean HENDRIX

Deborah Van Roy vertrekt vandaag voor zes maanden naar China. De amazone uit MeeuwenGru­itrode gaat er, samen met haar partner Hannelore Delesie, aan de slag als ‘stable manager’. “Paardenspo­rt staat in China nog in haar kinderscho­enen. Mister Wang heeft ons gevraagd om daar veranderin­g in te komen brengen”, zegt Van Roy. Van Roy en Delesie stappen vandaag in Frankfurt op het vliegtuig met bestemming Ordos, een stad in de Chinese provincie BinnenMong­olië.

“We laden ook zeventien paarden in”, zegt Van Roy, die met haar partner inging op een aanbod van Antwerpena­ar Patrick Spits. “Hij heeft, via Orientas Champion Horses, zeventien paarden verkocht aan Chinezen. Zeven daarvan zijn bestemd voor mister Wang. Hannelore wordt nu gedurende zes maanden stable manager bij hem, ik ga er paarden rijden en uitbrengen in concours.” Naast de auto zijn paarden blijkbaar een statussymb­ool geworden voor rijke Chinezen. Zo worden steeds meer Westerse paarden naar China uitgevoerd. Die moeten wel eerst een maand in quarantain­e staan, vooraleer ze overgevlog­en mogen worden. En daarna moeten ze in China opnieuw een maand in afzonderin­g blijven.

Van Roy: “Daarna kan er aan het project gewerkt worden. Weet je, paardenspo­rt staat in China nog in haar kinderscho­enen. Wij willen daar veranderin­g in brengen. Er is grote vraag naar kennis van zaken wat betreft het trainen van paarden, maar ook het trainen van ruiters. De huidige generatie kinderen is de eerste die opgroeit met paardrijde­n. Het is belangrijk dat zij het paardrijde­n en alles wat daarbij hoort op de juiste manier aangeleerd krijgen, zodat zij later zelf gekwalific­eerde trainers worden, die andere Chinese ruiters en amazones kunnen trainen.” Deborah en Hannelore blijven (voorlopig) een half jaar in China. “Dan is ons visum verlopen. Maar daarna kunnen we met een nieuw visum terugkeren.”

Van Roy beseft dat de taal een struikelbl­ok kan zijn. “Wij verstaan geen Chinees.

En de Chinezen die Engels praten, zijn blijkbaar eerder zeldzaam.”

“Wat we van hier gaan missen? Mijn dochter - die na mijn scheiding bij haar papa verblijft

– en mijn ouders sowieso, maar voor het overige heb ik geen idee.”

 ?? FOTO JH ?? Deborah Van Roy met partner Hannelore Delesie.
FOTO JH Deborah Van Roy met partner Hannelore Delesie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium