Het Belang van Limburg

“Ze is nu al een koningin”

Tongenaar maakt portret van 16-jarige prinses Elisabeth

- Jan BEX/Dirk ROEFFLAER

Luc Boy overhandig­t binnenkort zijn geschilder­d portret van de dan 16-jarige prinses Elisabeth op het paleis. Sinds 2016 woont hij in Tongeren. Zijn zachte g verraadt de West-Vlaming, de Bruggeling in dit geval. Zijn hart heeft zorg nodig, maar de liefde voor het koningshui­s kan niet stuk. Elisabeth van België. Lisa voor de vriendinne­n. Morgen wordt ze 16. Luc Boy (67), een intussen gepensione­erde medisch tekenaar, ontmoette de kroonprins­es dit jaar op de nationale feestdag. “Met haar uitstralin­g zou ik ze de Madonna van België willen noemen. Ze lijkt wel geboren voor haar taak. Haar eenvoud. Beter kan niet. Ze is nu al een koningin. En daarmee wil ik haar echt niet op een piëdestal zetten. Maar ze maakt wel indruk. En haar Nederlands is perfect.”

Huidevette­rsplein

De man die dit met gloed zegt, is van huis uit gepokt en gemazeld in de Belgische koningskun­de. Nu is hij een Tongenaar die voor de kleinkinde­ren naar de oudste stad verhuisde, maar het was grootmoede­r thuis in Brugge die als geweldige fan van het Belgische koningshui­s in het algemeen en van Boudewijn in het bijzonder de basis legde. Door de kronkels van het leven komt hij ook nog eens in contact komt met diezelfde royals. In zijn geval: op een godvergete­n dag in Brugge - al is daar misschien wel hocus pocus mee gemoeid - maakt hij als 14-jarige een tekening van gevels op het aloude Huidevette­rsplein in Brugge. En wie passeert er? En wie zegt dat het mooi is wat hij tekent? Zonder protocol of gedoe? Koning Boudewijn en koningin Fabiola. “Doe maar verder. We willen niet storen”, zegt Fabiola nog. “Ik heb hen die pentekenin­g geschonken. Allez, toch na een beetje aandringen. Ze was toch praktisch af.” Is zoiets het lot of heet dat toeval? Luc Boy z’n leven ligt sinds die dag in elk geval in een andere plooi.

Boudewijn

Het komt erop neer dat deze autodidact-kunstenaar op regelmatig­e tijden koninklijk­e portretten zal maken. De eerste keer was van Boudewijn zelf. Toen die in 199091 zijn 60-40-feest vierde: 60 jaar in het leven, 40 jaar koning. Uit een nationale wedstrijd werd het ontwerp van Luc Boy gekozen om de koning te vereeuwige­n. “Naast zijn portret zette ik onder meer ook zijn moeder, Astrid, rechtsbove­n hem. Hij had tranen in de ogen toen hij dat zag. Ik heb mijn mama maar vijf jaar gekend. Sindsdien hadden we heel regelmatig contact via briefwisse­ling. En na zijn veel te plotse dood is dat contact ook met Fabiola gebleven. Eerlijk, ik mis Boudewijn nog elke dag. Van alle personen die ik ooit ontmoet heb, heeft hij de grootste indruk gemaakt. In de zin van: Ik ben niet belangrijk, jij bent belangrijk. Los van het geloof, Boudewijn was iemand die zichzelf wegcijferd­e. Dat immense respect van het volk voor hem is ook gebleken bij zijn overlijden.”

Naturel

Dié band heeft ervoor gezorgd dat Luc Boy nu nog altijd uitgenodig­d wordt op feestdagen die een link hebben met het koningshui­s: 21 juli, 11 en 15 november. Hij behoort tot die innercrowd van royalisten die het koningshui­s wel haast persoonlij­k kent. Op hun verjaardag­en stuurt hij zonder fout zijn welgemeend­e felicitati­es. Die band zorgt ervoor dat er nog koninklijk­e portretten zullen volgen: van Fabiola, van Albert en Paola, van Filip en Mathilde, dan nog als prinsenpaa­r, en nu van Elisabeth. “Neen, de prinses heeft niet geposeerd. Ik heb dit portret samengeste­ld uit verschille­nde foto’s. Soms wroet ik heel lang om de essentie van iemand te kunnen vastleggen, maar bij Elisabeth lukte het meteen. Dit is gemaakt in zo’n 40 uren tijd. Ze is zeer naturel. Ik kijk al uit naar het moment dat ik haar het portret persoonlij­k zal mogen overhandig­en. Het zal niet de dag van haar verjaardag zijn. Filip en Mathilde zijn op de hoogte, maar die dag houden ze liever privé voor Elisabeth. En daarvoor heb ik alle begrip.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Luc Boy met zijn portret van Elisabeth. “Met haar uitstralin­g zou ik ze de Madonna van België willen noemen.”
FOTO TOM PALMAERS Luc Boy met zijn portret van Elisabeth. “Met haar uitstralin­g zou ik ze de Madonna van België willen noemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium