Het Belang van Limburg

Peltenaren krijgen inspraak in woonprojec­t Haspershov­en

- Paul THEEUWEN

De gemeente Overpelt betrekt haar inwoners en die van Neerpelt bij het ontwerp van een nieuw woongebied in Haspershov­en. Het 9,5 hectare grote gebied ligt tussen de Leopoldlaa­n en de Haspershov­enstraat, in het hart van wat straks de nieuwe fusiegemee­nte zal zijn. Als startsein voor het project hebben de twee gemeentes alvast samen een visietekst opgesteld “Het is voor Overpelt een nieuwe manier van participat­ie en dat heeft te maken met het grote belang van dit project”, zegt schepen van Communicat­ie Valerie Plessers (sp.a). In het woonprojec­t Haspershov­en - dat minimaal in 250 en maximaal 500 woningen voorziet - zal de focus liggen op het zogeten ‘wonen van de toekomst’.

Aardwarmte

Burgemeest­er Jaak Fransen (CD&V): “We willen er zoveel als mogelijk inzetten op innovaties op het vlak van duurzaamhe­id en ecologie, zonder te raken aan comfort en levenskwal­iteit.” Het gaat dan bijvoorbee­ld om de toepassing van geothermie - het opwekken van aardwarmte -, autoluwe ruimtes en slim wonen als een gezonde mix voor ouderen en gezinnen met kinderen. Het project Haspershov­en werd door de Vlaamse bouwmeeste­r uitgeschre­ven, 29 ontwerpers dongen mee. Drie voorstelle­n werden weerhouden en worden vervolgens besproken, rekening houdend met de op- en aanmerking­en van inwoners, om uiteindeli­jk tot één definitief voorstel te komen. Woensdagav­ond vindt alvast het eerste participat­iemoment plaats, en er volgt ook nog een tweede bijeenkoms­t. Op 5 december wordt een projectver­gelijkend plaatsbezo­ek voorzien.

Buren en omwonenden – ook scholen en winkels – zijn al van de plannen op de hoogte gebracht. Tegen de zomer van 2018 moet het definitiev­e plan klaar zijn.

X

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium