Het Belang van Limburg

“Actiescène­s gedraaid die je anders nooit ziet in ons land”

Jan Verheyen stuurt Vincke en Verstuyft weer op pad in ‘Het Tweede Gelaat’

- Chris CRAPS

Regisseur Jan Verheyen heeft acht jaar na ‘Dossier K’ het derde luik in de reeks rond Vincke en Verstuyft klaargesto­omd. “Nochtans had ik eerst grote twijfels over een nieuwe film,” bekent Verheyen, “maar het scenario en de actiescène­s trokken me over de streep.” De eerste film naar de romans van Jef Geeraerts rond commissari­ssen Vincke (Koen De Bouw) en Verstuyft (Werner De Smedt), ‘De Zaak Alzheimer’ (2003), speelde nog in de tijd van de politieoor­log af. Deel twee, ‘Dossier K’ (2009), dateerde uit de periode van voor de Syrische burgeroorl­og, toen Albanese gangsters nog de meest creepy kerels waren die er in België rondliepen. Je zou verwachten dat het duo anno 2017 achter terroriste­n zou aanzitten, maar een seriemoord­enaar was nog niet afgevinkt. Vandaar dat ‘Double Face’, de Jef Geeraertsp­olitieroma­n uit 1990, werd uitgekozen als de inspiratie­bron voor het derde luik. Goed nieuws voor Verheyen, want zo kon hij onder meer knipogen naar Paul Verhoevens ‘Basic Instinct’, een hit die hij lang geleden als distribute­ur nog in de zalen uitbracht.

“Je kan niet om die film heen”, vertelt Verheyen. “‘Basic Instinct’ is een dermate invloedrij­ke film geweest dat je bij de casting van een film zoals ‘Het Tweede Gelaat’ onbewust denkt aan dat personage van Sharon Stone, wat het moderne prototype van de femme fatale is geworden. Maar we zijn uiteraard niet echt op zoek gegaan naar een kopie van Stone.” Aanvankeli­jk wilde Verheyen de film niet regisseren. “Ik wilde dat jonge wolf, Joël Vanhoebrou­ck, het derde luik zou maken. Jacob Verbruggen was ook een optie, maar die vertrok intussen richting Jan VERHEYEN

Regisseur Amerika. En Joël kreeg ‘De Infiltrant’ in handen. Hij heeft toen een verscheure­nde keuze moeten maken. In het prille begin stond ik inderdaad weigeracht­ig tegenover het project. Toen ze me kort na ‘Dossier K’ het boek van ‘Double Face’ gaven, met de boodschap dat dit misschien de volgende film ging worden, had ik eerst grote twijfels. Ik ben een enorme fan van ‘Se7en’ en ‘Silence Of The Lambs’ en ik vroeg me oprecht af wat wij in godsnaam nog konden toevoegen aan het serial killergenr­e. Maar met het nieuwe scenario, dat zeer ver van het boek afwijkt, en al die nieuwe elementen in het verhaal zag ik de film toch weer zitten. Ik kon bovendien actiescène­s doen die je in ons land bijna nooit kan doen. En werken met Koen en Werner is altijd een feest.”

Vlaanderen-Holland

Maar er waren nog meer problemen met het boek. “Naast dus het serial killer-gegeven vond ik het ook een probleem dat in het boek de profiler die Vincke bijstaat een Amerikaan was. Daardoor zouden bijna alle dialogen in het Engels zijn en zouden de Vlaamse acteurs van dat steenkolen­engels moeten gaan spreken. Dat leek me enorm vermoeiend. Vandaar dat de profiler een Nederlande­r is geworden. Dat gaf meteen ook het voordeel dat je er de klassieke Vlaanderen-Holland-grapjes in kon steken. Er is uiteindeli­jk veel veranderd. Rina, het personage van Sofie Hoflack, komt zelfs niet in het boek voor, denk ik.” Op naar de volgende Vincke en Verstuyft-film? “Ik kan je met de hand op hart zeggen dat er geen plannen zijn voor een vierde film. Scenarist Carl Joos is niet stiekem aan het schrijven. Theoretisc­h zou het natuurlijk kunnen. Er zijn nog boeken van Geeraerts. Maar Joos heeft al duchtig elementen uit de romans geplukt om ze in de drie films te steken. Nu, never say never. De ‘Bourne’-trilogie bestaat intussen ook al uit vier films. Het enige wat een invloed zou kunnen hebben, is dat film het fantastisc­h doet en productieh­uis Eyeworks zich de vraag stelt of ze de serie nu al moeten begraven.” (lacht) Voor sommige kijkers zal het einde wat dubbelzinn­ig overkomen. Was daar discussie over? “Jawel. Maar mijn einde heeft het niet gehaald. (lacht) Maar ik kan me zeker vinden in het einde zoals het nu is. Ik denk dat het een duidelijk slot is, hoewel er mensen tijdens de preview waren die nog twijfelden.” ‘Het Tweede Gelaat’ verschijnt morgen in de zalen.

XDe muzikale show in de pauze van de komende Amerikaans­e footballfi­nale Super Bowl wordt verzorgd door Justin Timberlake. Er gingen al langer geruchten dat Justin de show voor zijn rekening zou nemen. Justin stond al eens eerder op het podium tijdens de Super Bowl. In 2004 trad hij samen op met Janet Jackson, waarbij haar borst kort te zien was. Het incident, later nipplegate genoemd, zorgde ervoor dat de optredens nu met een paar seconden vertraging worden uitgezonde­n, zodat de regie op controvers­iële momenten kan ingrijpen.

Ik vroeg me eerst af wat wij nog konden toevoegen aan het ‘serial killer’genre. Maar dankzij het nieuwe scenario zag ik het toch weer zitten

 ?? FOTO JVDP ?? Jan Verheyen in zijn regisseurs­stoel: “Filmen met Koen (De Bouw) en Werner (De Smedt, nvdr.) is altijd een feest.”
FOTO JVDP Jan Verheyen in zijn regisseurs­stoel: “Filmen met Koen (De Bouw) en Werner (De Smedt, nvdr.) is altijd een feest.”
 ?? FOTO BELGA ?? Het speurdersd­uo Vincke (Koen De Bouw, rechts) en Verstuyft (Werner De Smedt, links) jaagt deze keer op een seriemoord­enaar.
FOTO BELGA Het speurdersd­uo Vincke (Koen De Bouw, rechts) en Verstuyft (Werner De Smedt, links) jaagt deze keer op een seriemoord­enaar.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium