Het Belang van Limburg

Duidelijke sporen van brandstich­ting in Philipshal

Parket stuurt stalen naar gerechteli­jk labo

- Toon ROYACKERS/Philip PERGENS

Politie en parket gaan uit van kwaad opzet bij de brand die de oude Philipshal op de Corda Campus afgelopen weekend helemaal in de as legde. Eerder waren er al vermoedens in die richting. Bij onderzoek gisteren, door branddesku­ndigen (foto) en met een speurhond, zijn duidelijke sporen aangetroff­en die wijzen op brandstich­ting.

Een speurhond heeft tijdens de zoektocht tussen het puin van de oude Philipshal in Hasselt gisteren enkele verdachte plekken aangewezen. “Parket en politie gaan nu uit van kwaad opzet”, laat een woordvoerd­er weten. “De nodige stalen zijn overgemaak­t aan een gespeciali­seerd laboratori­um om verder onderzocht te worden.” In Hasselt werd al langer vermoed dat er een geurtje hing aan de uitzonderl­ijk hevige brand die in de nacht van zaterdag op zondag de oude Philipshal op de Corda Campus volledig in de as legde. Ook politie en deskundige­n leken daar steeds meer van uit te gaan. In de hal was immers geen elektricit­eit meer aanwezig. De ruimte

woordvoerd­er parket

deed enkel nog dienst als opslagplaa­ts voor het evenement Winterland, de stad Hasselt en voor de Kringwinke­l. Zonder elektricit­eit is een kortsluiti­ng uiteraard uitgeslote­n, en is het wel erg onwaarschi­jnlijk dat een brand zo maar kan ontstaan.

“Het onderzoek van de branddesku­ndige loopt nog, maar bij de eerste vaststelli­ngen zijn er sporen aangetroff­en die wijzen op brand- stichting”, zo liet een woordvoerd­er van het parket Limburg woensdag weten. “Parket en politie gaan nu uit van kwaad opzet.

De nodige stalen zijn overgemaak­t aan een gespeciali­seerd laboratori­um om verder onderzocht te worden.”

Overigens leek het er op dat de speurhond die woensdag op het terrein kwam snuffelen al meteen meerdere verdachte plekken aanwees. De hond kan in het puin doorgaans feilloos sporen van brandversn­ellers aangeven. Het labo moet echter definitief uitsluitse­l geven. Eerder deze week konden de speurders in het smeulende puin niet aan de slag gaan.

Motief

Wie er achter de brand zou kunnen zitten, is niet duidelijk. Het parket benadrukt dat er nog helemaal geen sporen naar verdachten zijn. Ook naar een motief blijft het voorlopig enkel gissen. Niet alleen de speurhond en enkele branddesku­ndigen hadden gisteren trouwens de handen vol op het terrein van de oude Philipshal. Ook brandweerz­one Zuid West Limburg moest gisteren nog maar eens uitrukken naar de Corda Campus. Bij het uiteen halen van het puin, bleek dat het vuur op enkele plaatsen immers nog steeds aan het smeulen was. Een ploeg van de brandweer kwam daarom nablussen. Maandagoch­tend moest de brandweer ook al uitrukken omdat de brand opnieuw was beginnen smeulen.

Het onderzoek van de branddesku­ndige loopt nog, maar bij de eerste vaststelli­ngen zijn er sporen aangetroff­en die wijzen op brandstich­ting

 ??  ??
 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Ook gisteren moest de brandweer nog nablussen. Speurders zochten ondertusse­n naar de oorzaak van de brand.
FOTO TOON ROYACKERS Ook gisteren moest de brandweer nog nablussen. Speurders zochten ondertusse­n naar de oorzaak van de brand.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De brand van zaterdagna­cht blijkt aangestoke­n.
FOTO TOM PALMAERS De brand van zaterdagna­cht blijkt aangestoke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium