Het Belang van Limburg

Tien Turkse Belgen mogen Turkije niet verlaten

Uitreisver­bod wegens banden met Gülen

- Koen SNOEKX/Zahra BOUFKER

Een tiental Turkse Belgen zit momenteel vast in Turkije omdat ze een uitreisver­bod hebben wegens banden met de Gülenbeweg­ing. Dat bevestigt Buitenland­se Zaken. “Omdat deze mensen naast de Belgische ook de Turkse nationalit­eit hebben, kunnen we hen geen consulaire bijstand verlenen”, zegt Matthieu Branders, woordvoerd­er van Buitenland­se Zaken. Onder de Turkse Belgen met een uitreisver­bod zitten vier Limburgers. “Dit zijn familiale drama’s”, zegt Ozkan Yilmaz, algemeen secretaris van Fedactio, dat in ons land een zeventigta­l Gülenveren­igingen overkoepel­t. “Eén van hen is een vrouw die al vier maanden Turkije niet mag verlaten omdat haar man gelinkt is aan de Gülenbeweg­ing. Haar man vangt thuis alleen de kinderen op. Hun jongste is amper vier jaar.” Twee Limburgse zakenmanne­n kunnen Turkije niet uit omdat ze banden zouden hebben met Gülen. “Eén van hen heeft enkele maanden in Turkije in de gevangenis gezeten, maar is voorlopig vrij”, zegt Yilmaz. Voor de Turkse Belgen met een uitreisver­bod zit er niets anders op dan hun proces in Turkije af te wachten. “Omdat deze mensen naast de Belgische ook de Turkse nationalit­eit hebben, kunnen we hen geen consulaire bijstand verlenen”, zegt Buitenland­se Zaken.

Een tiental Turkse Belgen, onder wie vier Limburgers, zit momenteel vast in Turkije omdat de Turkse autoriteit­en hen een uitreisver­bod hebben opgelegd. De reden: banden met de Gülenbeweg­ing, die volgens de Turkse regering achter de mislukte staatsgree­p in juli vorig jaar zit. “Het gaat hier stuk voor stuk om familiale drama’s”, zegt Ozkan Yilmaz van Fedactio, de organisati­e die in ons land een zeventigta­l Gülenveren­igingen overkoepel­t. “Eén van de Limburgers is een vrouw die al sinds de zomer Turkije niet mag verlaten, terwijl haar man thuis in Limburg alleen de kinderen moet opvangen. Hun jongste kind is amper vier jaar oud.” De Limburgse vrouw (die enkel de Turkse nationalit­eit heeft) reisde afgelopen zomer met haar man naar Turkije voor een familieaan­gelegenhei­d. “Maar bij hun aankomst hebben de Turkse autoriteit­en haar Turkse paspoort in beslag genomen omdat ze gelinkt is aan de Gülenbeweg­ing”, zegt Ozkan Yilmaz, algemeen secretaris van Fedactio. Die organisati­e overkoepel­t in België een zeventigta­l vereniging­en die gerekend worden tot de aanhang van Fethullah Gülen, de grote rivaal van de Turkse president Erdogan. “De Limburgse vrouw wordt gelinkt aan Gülen omdat haar man een bestuursli­d is van een van onze vereniging­en”, zegt Yilmaz. “Haar man, die zowel de Belgische als de Turkse nationalit­eit heeft, is door de mazen van het net geglipt omdat hij met zijn Belgische paspoort naar Turkije was gereisd.”

De Limburgse vrouw zit al bijna vier maanden vast in Turkije. “Een familiaal drama”, zegt Yilmaz. “Haar man, die terug naar België is gereisd, moet thuis alleen de kinderen opvangen. Hun jongste kind is amper vier jaar oud.”

Gevangenis

De Limburgse moet zich in Turkije op geregelde tijdstippe­n melden bij de politie om te bewijzen dat ze nog in het land is. Ze kan niet anders dan haar proces afwachten. “Maar dat kan jaren duren”, zegt Yilmaz. “En dan nog is het lang niet zeker dat haar uitreisver­bod zal worden opgeheven.” De Limburgse vrouw is volgens Ozkan Yilmaz geen alleenstaa­nd geval. “Naast de vrouw zitten momenteel nog drie Limburgse mannen vast in Turkije wegens banden met Gülen. Eén van hen is een Limburgse zakenman die zowel in België als in Turkije actief is. De man verbleef in de zomer van vorig jaar, op het moment van de mislukte staatsgree­p, in Turkije en is toen onmiddelli­jk opgepakt. Hij heeft verschille­nde maanden in de gevangenis gezeten. Ondertusse­n is hij voorlopig vrijgelate­n in afwachting van zijn proces. De man wordt door de Turkse autoriteit­en in verband gebracht met de Gülenbeweg­ing omdat hij mee zou hebben ingestaan voor de financieri­ng van een aan Gülen gelinkte school in Turkije.”

Een andere Limburgse zakenman kreeg pas nog een uitreisver­bod opgelegd toen hij enkele weken geleden op bezoek was in Turkije. “Omdat hij een rekening had bij de Turkse bank Asya (een aan de Gülenbeweg­ing gelieerde bank in Turkije die ondertusse­n haar banklicent­ie kwijt is, nvdr).”

Illegaal de grens over

De Turkse Belgen kunnen enkel bang hun proces afwachten. Al blijft niet iedereen bij de pakken zitten. “Ik heb weet van twee Limburgers met een uitreisver­bod in Turkije die illegaal de grens zijn overgestok­en en ondertusse­n weer thuis zijn”, zegt Ozkan Yilmaz.

Sinds er in juli vorig jaar een mislukte staatsgree­p plaatsvond in Turkije, maakt de regering van president Recep Tayyip Erdogan in eigen land maar ook internatio­naal massaal jacht op aan-

hangers van Fethullah Gülen, die volgens Erdogan achter de coup zat. “Gaan je kinderen naar een Gülenschoo­l? Heb je ooit een abonnement gehad op de krant Zaman (die gelieerd is aan de Gülenbeweg­ing en in België ondertusse­n is opgedoekt, nvdr)? Had je een rekening lopen bij de aan Gülen verbonden bank Asya? Dan word je door de Turkse overheid bestempeld als een Gülenaanha­nger en beland je op een zwarte lijst”, zegt Ozkan Yilmaz. Zijn organisati­e Fedactio heeft al haar leden opgeroepen om waakzaam te

Ozkan YILMAZ

Fedactio

zijn. “We hebben kort voor de zomer alle mensen gecontacte­erd die ooit lid zijn geweest van de raad van bestuur van een van onze vereniging­en – het gaat om honderden mensen – en hen gewaarschu­wd dat ze moeten uitkijken als ze naar Turkije willen reizen. Sommigen hebben intussen al geruime tijd geen banden meer met de Gülenbeweg­ing, een aantal is nu zelfs pro Erdogan. Maar dan nog lopen ze gevaar om in Turkije als Gülenaanha­nger bestempeld te worden, en mogelijk zelfs in de gevangenis te belanden.”

De Limburgse vrouw wordt gelinkt aan Gülen omdat haar man een bestuursli­d is van een van onze vereniging­en.

Hij moet thuis alleen de kinderen opvangen. De jongste is amper vier jaar

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? Turkse arrestante­n worden naar hun proces gevoerd. 50.000 mensen zijn al gearrestee­rd wegens banden met de Gülenbeweg­ing.
FOTO EPA Turkse arrestante­n worden naar hun proces gevoerd. 50.000 mensen zijn al gearrestee­rd wegens banden met de Gülenbeweg­ing.
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Supporters van president Erdogan bij een demonstrat­ie in Istanboel. In de nasleep van de mislukte coup zitten vier Limburgers met een uitreisver­bod vast in Turkije, sommigen al maandenlan­g.
FOTO AFP Supporters van president Erdogan bij een demonstrat­ie in Istanboel. In de nasleep van de mislukte coup zitten vier Limburgers met een uitreisver­bod vast in Turkije, sommigen al maandenlan­g.
 ?? Foto WIM HENDRIX ?? “Het uitreisver­bod voor het tiental Turkse Belgen veroorzaak­t familiale drama’s”, zegt Ozkan Yilmaz van Fedactio, een organisati­e die in ons land een zeventigta­l Gülenveren­igingen overkoepel­t.
Foto WIM HENDRIX “Het uitreisver­bod voor het tiental Turkse Belgen veroorzaak­t familiale drama’s”, zegt Ozkan Yilmaz van Fedactio, een organisati­e die in ons land een zeventigta­l Gülenveren­igingen overkoepel­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium