Het Belang van Limburg

Gouverneur: “Eigen speciaal interventi­eteam bij aanslagen”

Gouverneur Herman Reynders kondigt aan dat Limburg werkt aan eigen speciaal interventi­eteam

- Guy THUWIS

Limburg heeft nood aan een eigen gespeciali­seerd interventi­eteam dat tussenbeid­e kan komen bij aanslagen of andere calamiteit­en in de provincie. Dat zei gouverneur Herman Reynders gisterenav­ond tijdens zijn speech voor de provincier­aad: “Bij een eventuele terroristi­sche actie zijn de gespeciali­seerde eenheden veraf. Limburg beschikt momenteel niet over een speciaal interventi­eteam.” De politiekor­psen Carma (Genk) en Limburg Regio Hoofdstad (Hasselt) onderzoeke­n alvast of ze zelf mensen kunnen opleiden om zo’n interventi­eteam op te richten.

HASSELT - Limburg heeft nood aan een eigen gespeciali­seerd interventi­eteam dat tussenbeid­e kan komen bij aanslagen of andere calamiteit­en in de provincie. De lokale politiekor­psen Carma (Genk) en Limburg Regio Hoofdstad (Hasselt) bekijken of ze zelf mensen kunnen opleiden om zo’n team op poten te zetten. Dat heeft gouverneur Herman Reynders gisteravon­d aangekondi­gd tijdens de provincier­aad, waar hij de reeks novemberzi­ttingen opende waarin de gedeputeer­den hun beleid voor volgend jaar toelichten. Zijn openingsre­de stond in het teken van veiligheid.

Terreur

Gouverneur Herman Reynders maakt zich zorgen over de gevolgen van een aanslag in Limburg. “Bij een eventuele terroristi­sche actie, aanslag of amokincide­nt in Limburg, zijn de gespeciali­seerde eenheden veraf. Limburg beschikt niet over een speciaal interventi­eteam. Die moeten uit Brussel, Antwerpen of eventueel Luik komen en dat vergt tijd. Als er op vrijdagavo­nd een aanslag gebeurt in Maaseik, kunnen we niet wachten op Brussel of Antwerpen.”

Daarom gaan de federale en lokale politie in Limburg ‘mobile protection teams’ oprichten die kunnen optreden als het nodig is. “Ik ben tevreden dat onder leiding van de federale politie Limburg de lokale politiezon­es van LRH en Carma momenteel onderzoeke­n hoe ze hier invulling aan kunnen geven. Maar ook deze ‘mobile protection teams’ zullen niet voorkomen dat de eerste inzet zal moeten gebeuren door de wijkagente­n en lokale interventi­eploegen.” In verband met de terreurdre­iging zegt Reynders het logisch te vinden dat bijkomende middelen naar plaatsen gaan waar het risico groter is, zoals Brussel, Antwerpen en Luik. Maar dat mag volgens hem geen reden zijn om kleinere arrondisse­menten als Limburg minder middelen te geven voor de werking van de gerechteli­jke politie, parket en justitie.

Noodsituat­ies

Om de Limburgse burgemeest­ers voor te bereiden op een noodsituat­ie, zullen ze eind dit jaar een beroep kunnen doen op een virtuele oefentool: de ‘burgemeest­ersgame’ is een online spel met dilemma’s waarmee de burgemeest­er individuee­l kan oefenen hoe hij of zij best reageert bij een noodsituat­ie in zijn of haar gemeente.

Inbraken en diefstalle­n

De strijd tegen inbraken blijft een prioriteit. “De laatste cijfers waren beter, maar negen inbraken per dag in Limburg blijft te veel. Daarom moeten we blijvend inzetten op preventie.” Reynders is voorstande­r van slimme ANPRcamera’s die nummerplat­en kunnen herkennen. “Nu het Limburgse ANPR-cameraschi­ld op de autowegen bijna rond is, stel ik voor om het netwerk uit te breiden met een camerasyst­eem op parkeerpla­atsen en carpoolpar­kings langs de snelwegen.”

Ook het hoge aantal fietsdiefs­tallen in fietsprovi­ncie Limburg moet omlaag, zegt de gouverneur. Jaarlijks worden in Limburg 2.000 fietsdiefs­tallen aangegeven.

Motorbende­s

Volgens gouverneur Reynders zijn de criminele motorbende­s een steeds groter veiligheid­sprobleem. “Criminele motorbende­s ‘ontdekken’ meer en meer onze provincie. Door het harde beleid dat er in de buurlanden – vooral in Nederland – wordt gevoerd, verhuizen deze bendes naar Limburg. Hier speelt het zogenaamde ‘waterbedef­fect’. Deze bendes vestigen zich niet louter en alleen aan de Belgisch-Nederlands­e grens. Ze verspreide­n zich over onze hele provincie: van Noordnaar Zuid-Limburg en van Oostnaar West-Limburg. Deze bendes zijn samen goed voor 430 leden, opgenomen in de bestuurlij­ke databank.”

Brandweerv­rijwillige­rs

De brandweer staat of valt met de vele vrijwillig­ers in de korpsen. Maar het wordt steeds moeilijker om nog mensen te vinden. Reynders vraagt meer begrip van werkgevers en van de hele samenlevin­g. “De vrijwillig­er moet nog meer ondersteun­d worden, moet veel meer geapprecie­erd worden door de bevolking en door de werkgevers voor zijn inzet ten dienste van de samenlevin­g.”

Hulpcentru­m

Gouverneur Reynders hoopt ook dat de technische problemen van het hulpcentru­m 100-112 aangepakt worden. Volgend jaar verhuist het hulpcentru­m 100-112 – samen met de dienst 101 voor politiehul­p – naar de nieuwe brandweerk­azerne aan de gevangenis in Hasselt. “De technische problemen van een verouderde installati­e zouden met de verhuizing en de installati­e van een technologi­e die meer up-to-date is, van de baan moeten zijn.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? “Onder leiding van de federale politie Limburg onderzoeke­n de politiezon­es van LRH en Carma hoe ze de ‘mobile protection teams’ kunnen invullen”, zei gouverneur Reynders in zijn openingssp­eech.
FOTO LUC DAELEMANS “Onder leiding van de federale politie Limburg onderzoeke­n de politiezon­es van LRH en Carma hoe ze de ‘mobile protection teams’ kunnen invullen”, zei gouverneur Reynders in zijn openingssp­eech.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium