Het Belang van Limburg

LIMBURGER & WERELDBURG­ER

Heusdenaar Tim maakt in Barcelona “duurzame versie van TripAdviso­r”

-

“Voor mijn dertigste wil ik nog eens van het buitenland proeven.” Dat was de droom van Tim Aerts (30), die intussen al drie jaar op een boogscheut van Park Güell in Barcelona woont. “Ik had geen huis af te betalen en geen kinderen. Het was een beetje nu of nooit. Dus heb ik samen met mijn vriend Julien de sprong gewaagd. We hebben er nog geen dag spijt van gehad.” Vanuit Heusden-Zolder trok Tim naar Antwerpen om te studeren, zijn master behaalde hij in het Verenigd Koninkrijk. Die buitenland­ervaring smaakte duidelijk naar meer. “Ik werkte als duurzaamhe­idsambtena­ar voor de gemeente Wijnegem, maar dat ging me niet snel genoeg vooruit”, lacht Tim wanneer we hem vragen hoe hij in Barcelona is beland. En dus nam hij zelf het heft in handen en startte vanuit het buitenland zijn eigen zaak.

Dat het Spanje zou worden, stond voor Tim en zijn levenspart­ner Julien van bij het begin vast. Mooi weer, dicht bij zee en een stad waren de andere voorwaarde­n. “We hebben getwijfeld tussen Valencia en Barcelona,” vertelt Tim. “Als stad zijn ze gelijkend, maar we hadden toch het gevoel dat de economisch­e crisis in Valencia harder woog dan in Barcelona. We zijn eigenlijk voor de progressie­ve mentalitei­t van deze stad gevallen. Barcelona is een wereldstad die in beweging is.”

Zijn jullie snel omarmd door de Catalanen?

“Ik geef toe dat het in het begin niet makkelijk was. Catalanen zijn erg gesloten en ik sprak de taal maar een beetje, maar drie jaar later zijn we helemaal ingeburger­d. We gaan binnenkort ons huurcontra­ct met vijf jaar verlengen. We zijn dus nog niet van plan om te vertrekken. Deze stad is echt onze nieuwe thuis geworden.”

Is het ook een ideale uitvalsbas­is

om zaken te doen?

“Voor mij wel, ik ben als zelfstandi­ge actief en ontwikkel samen met enkele freelancer­s reisgidsen en stadsplann­etjes met duurzame en authentiek­e adresjes in Europa. Op onze website vind je intussen al een duurzame wegwijzer voor 28 steden.”

Ben je dan de Tripadviso­r van de duurzame adresjes?

“Zo kan je het wel samenvatte­n. Alleen met dat verschil dat we geen beoordelin­gen toelaten van bezoekers. Voor een kleine authentiek­e zaak kan één negatieve beoordelin­g een grote impact hebben. Net daarom bezoeken we eerst zelf de plekken die we opnemen. Alleen zo kan je echt de waarde en sfeer inschatten. Enkel de adressen die wij beoordelen als meer dan goed,

overeind.”

Is er vraag naar?

Tim Aerts

“Zeker. Heel wat steden zetten in op een duurzaam beleid. Daarin past toch ook duurzaam toerisme. Stadsplann­etjes maken we vaak in opdracht van die steden. Of we werken samen met steden of vzw’s die zich inzetten voor duurzaamhe­id. Een zaak kan ons met andere woorden niet betalen om opgenomen te worden op onze website. Wij staan op onze redactione­le onafhankel­ijkheid.”

Wat is voor jou duurzaam?

“De officiële definitie is dat iets geproducee­rd of verkregen is op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast. Zelf ga ik graag een stapje verder: voor mij is ook het sociale en authentiek­e belangrijk. Doen ze iets voor de gemeenscha­p of een goed doel? Bieden ze streekprod­ucten aan? Is het een familiezaa­k die de lokale cultuur versterkt? Zijn ze vernieuwen­d? Dat zijn de vragen die we ons stellen. Gewoon een pak biokoffie in het rek hebben liggen, of een energiezui­nig gebouw hebben, is voor ons niet voldoende.”

Als ik een minikiezel kan verleggen, heb ik iets positiefs bijgedrage­n

Hoe kwam je op het idee?

“Eigenlijk is het idee ontstaan vanuit een stuk verontwaar­diging. Populaire steden zoals Barcelona, Venetië en Amsterdam verdrinken in de toeristen. Afgelopen zomer waren er ook verschille­nde protesten. En ik begrijp die inwoners ook. Zij draaien op voor de kosten van de afvalverwe­rking en kunnen niet meer goed leven omdat alles duurder wordt en afgestemd raakt op toeristen. Om nog te zwijgen van de overlast. Van die gevolgen wil ik reizigers bewust maken.”

Spreekt nu de wereldverb­eteraar in je?

“Die pretentie heb ik niet. Maar als ik een minikiezel kan verleggen, heb ik toch iets positiefs bijgedrage­n. Duurzaamhe­id drijft me in alles wat ik onderneem. Ik geloof ook sterk dat mensen daarin zelf het verschil kunnen maken. Als mensen straks van hun vakantie genieten bij lokale en authentiek­e hotels en eten en shoppen op lokale adressen in plaats van bij ketens die je overal vindt, dan investeer je in de weerbaarhe­id van die lokale gemeenscha­p. Daar wint iedereen bij.”

Van opleiding ben je gespeciali­seerd in dierengedr­ag. Helpt dat om menselijk gedrag beter te

begrijpen?

“Tijdens mijn studies mocht ik mensapen bestuderen. Ze vertonen eigenlijk hetzelfde gedrag als mensen, maar dan simpeler. We kunnen veel van hen leren. Vooral rond groepsdyna­miek. In groep reageren we anders dan thuis op de bank. En dat is vaak confronter­end. Maar het helpt je ook relativere­n. Je beseft dat wat je doet, eigenlijk gewoon natuurlijk, biologisch gedrag is.”

Hoe kijk je dan tegen de recente gebeurteni­ssen in Catalonië aan?

“Eerlijk? Ik heb door de gebeurtebl­ijven

nissen van de afgelopen weken een andere blik gekregen op de onafhankel­ijksbewegi­ng in Catalonië. Dit is niet iets puur economisch. Het is niet alleen omdat Catalonië een rijkere regio is. Dit is diepgewort­eld.”

“Voor veel Catalanen is het een kwestie van sentiment. Ik zag oudere mensen huilend uit het stembureau komen, mensen die door het regime van Franco werden onderdrukt. Ze willen sterven als Catalaan, niet als Spanjaard. Je zag ook veel kleinkinde­ren die met een foto van hun grootouder­s in de hand gingen stemmen. Het is echt een deel van wie ze vandaag zijn.”

Raakt jou dat?

“Toch wel, die betrokkenh­eid raakt me. Bij ons in België reageren mensen veel meer gelaten. In Catalonië, en ook in onze buurt, doen de mensen mee aan Cassolada. Elke avond vanaf 10 uur slaan ze op potten en pannen uit een soort vreedzaam protest tegen de agressie en acties vanuit Madrid. Dat geeft me kippenvel. Vooral als je weet dat Barcelonez­en het minst pro onafhankel­ijkheid zijn. Dertig procent is tegen. Twintig procent weet het niet. Maar samenhorig zijn ze wel. Niemand keurt het geweld, waarmee de ordedienst­en zijn opgetreden, goed.”

Loopt de spanning in Barcelona nu op met het oog op de beslissing van de Spaanse senaat morgen?

De spanning houdt al aan sinds 20 september. In de lokale krant geven psychologe­n tegenwoord­ig tips over hoe je met die spanning moet omgaan. Veel mensen slapen slecht. Het zal opnieuw intens zijn. Op de dag dat de Catalaanse premier Puigdemont de onafhankel­ijkheid zou verklaren, kon je hier een speld horen vallen.

Tot slot, welke duurzame tip wil je ons nog meegeven?

“Kom zeker mijn buurt eens bezoeken! Veel toeristen nemen vanuit het centrum de metro naar

Park Güell, het park van Gaudí. En na het bezoek stappen ze terug die metro op. In plaats van in de straatjes van onze wijk Gràcia te verdwalen, zich neer te zetten op een pleintje en te genieten van de sfeer. Onze wijk is nog puur en echt Catalaans. Als je die betrokkenh­eid zelf wil voelen, kom dan in augustus naar ons jaarlijkse kleurrijk straatfest­ival. De mensen starten al in april met de voorbereid­ingen. Ze zetten zich buiten neer, eten samen en beginnen te knutselen aan de versiering­en. Mooi toch.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Tijdens het straatfest­ival versieren de inwoners van Gràcia de buurt.
FOTO HBVL Tijdens het straatfest­ival versieren de inwoners van Gràcia de buurt.
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Tim en Julien in Park Güell: “De wijk Gràcia is nog puur en echt Catalaans.”
FOTO HBVL Tim en Julien in Park Güell: “De wijk Gràcia is nog puur en echt Catalaans.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium