Het Belang van Limburg

Waarom niemand in onze provincie het groot lot wint met de krasbiljet­ten van de Nationale Loterij

- Joos MEESTERS

Hasselaar Jo Vroonen (39) dacht dat hij het niet goed gezien had toen hij de kaart van België onder ogen kreeg met daarop de grote winnaars van de krasbiljet­ten van de Nationale Loterij. “143 winnaars in 2016 maar geen enkele in Limburg? Dit is geen toeval meer”, zegt Vroonen. “Zelfs als we de Limburgers zouden willen benadelen, zouden we het niet kunnen”, klinkt het bij de Nationale Loterij. “Vorige week kwam ik bij het bekijken van een promotiefi­lmpje van de Nationale Loterij tot een zeer merkwaardi­ge vaststelli­ng”, zegt Vroonen. “Ze tonen op een bepaald moment een kaart van België waarop de grote winnaars van de krasloten aangeduid zijn. Maar Limburg is op dat kaartje een blinde vlek.” Vroonen gelooft niet dat het nog om toeval gaat. “Ik heb een mail gestuurd naar de Nationale Loterij om te vragen of hun kaartje wel klopt. Ze beweren van wel, maar de kans dat dit toeval

Jo VROONEN

zou zijn lijkt mij toch wel heel klein, om niet te zeggen onbestaand­e.” Ook de provincie Luxemburg kende in 2016 trouwens geen geluk met krasbiljet­ten.

Ongelukkig zicht

“Ik kan hier maar één antwoord op geven en dat is: toeval”, zegt An Lammens, woordvoerd­er van de Nationale Loterij. “Zelfs als we de Limburgers zouden willen benadelen, zouden we dat niet kunnen. De tickets worden gedrukt in Canada, wij hebben er geen enkel idee van waar de winnende loten zich bevinden. Ik geef toe dat het kaartje een beetje een ongelukkig beeld geeft, maar we willen de waarheid niet verdraaien.” Belangrijk­e nuance: de puntjes verwijzen naar de plaats van de verkoop, niet naar de woonplaats van de winnaar. “Het kan dus best dat een puntje aan de kust overeenkom­t met een Limburgse winnaar die een biljetje kocht op vakantie aan zee”, zegt Lammens. “En als winnaars via de computer spelen, wordt het puntje automatisc­h in Brussel geplaatst. Daarom zijn er meer puntjes in Brussel - er wordt daar niet meer gewonnen dan in Limburg, hoor.”

Win For Life

Lammens wijst er bovendien op dat het kaartje enkel winnaars in rang één weergeeft, dus alleen spelers die een topbedrag winnen dankzij een kraslot. Het kaartje houdt geen rekening met winnaars van kleinere bedragen. Ook de Limburgse winnaars met Win For Life – eentje in 2016 – staan niet op het kaartje, net als de miljonairs dankzij de Lotto-trekking. “In 2015 waren er trouwens wel grote krasbiljet­winnaars in Limburg en dat is dit jaar ook weer het geval, zoals zal blijken uit het kaartje dat we begin volgend jaar zullen verspreide­n”, zegt Lammens.

Jo Vroonen is niet overtuigd. “Met het werk spelen we op de e-lotto, maar krasbiljet­ten koop ik niet. En nee, ik ga er ook niet mee beginnen. Tenzij de Nationale Loterij een inhaalbewe­ging voor Limburg plant.” (lacht)

Bij de Nationale Loterij beweren ze dat het kaartje klopt, maar de kans dat dit toeval zou zijn lijkt mij onbestaand­e

 ??  ?? Witte vlek Limburg op de winnaarska­art van de Nationale Loterij. “Toeval”, luidt het daar. “Onwaarschi­jnlijk”, zeggen statistici.
Witte vlek Limburg op de winnaarska­art van de Nationale Loterij. “Toeval”, luidt het daar. “Onwaarschi­jnlijk”, zeggen statistici.
 ?? Foto RR ?? Het kaartje dat de wenkbrauwe­n doet fronsen: in Limburg geen grote winnaars van krasbiljet­ten in 2016.
Foto RR Het kaartje dat de wenkbrauwe­n doet fronsen: in Limburg geen grote winnaars van krasbiljet­ten in 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium