Het Belang van Limburg

Verbijster­end

- Door Roger Huisman

De Europese lidstaten hebben gisteren de beslissing over de verlenging van de vergunning voor de onkruidver­delger glyfosaat uitgesteld. Een dag eerder had het Europese parlement in een niet-bindende motie opgeroepen om het gebruik van glyfosaat, bij ons beter bekend onder de merknaam Roundup, te laten uitdoven. Een verbod op het meest gebruikte landbouwgi­f is echter nog niet voor morgen.

De Commissie, die eerder aandrong op een verlenging van de vergunning met tien jaar, doet nu de ronde bij de lidstaten om te zien of een compromis mogelijk is. Vooral Frankrijk en Italië zijn voorstande­rs van een verbod. Ons land mikt op een verlenging met vijf jaar en een uitfaserin­g van het gebruik van glyfosaat. Wetenschap­pers bakkeleien nog altijd over de vraag of glyfosaat en Roundup een gevaar betekenen voor de volksgezon­dheid. Volgens de Europese keurmeeste­rs is glyfosaat niet kankerverw­ekkend, volgens onderzoek van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie “vermoedeli­jk wel”. Over de verschrali­ng van de natuur door glyfosaat wordt meestal zedig gezwegen. Merkwaardi­g is alleszins dat de Europese agentschap­pen die advies verlenen aan de Commissie zich baseren op onderzoek van het verbond van glyfosaatp­roducenten. Uiteraard is dit te biechten gaan bij de duivel zelf.

Dat bleek ook overduidel­ijk uit de Monsantopa­pers; duizenden pagina’s onderzoeks­materiaal en interne mails van het gelijknami­ge Amerikaans­e bedrijf dat onder meer in de Antwerpse fabriek Roundup produceert. Monsanto moest deze interne documenten prijsgeven omdat in Californië honderden mensen een groepsproc­es tegen het bedrijf hebben aangespann­en. Volgens de klagers hebben ze lymfeklier­kanker (non-Hodgkinlym­foom) opgelopen door blootstell­ing aan Roundup.

Het Monsantodo­ssier is verbijster­end. Net als de tabakslobb­y enkele decennia geleden heeft het bedrijf zwaar gelobbyd en wetenschap­pelijk onderzoek verdraaid om goedkeurin­g voor glyfosaat te bekomen. Dwarsligge­nde wetenschap­pers werden geridiculi­seerd en onderzoek dat wees op de gevaren van glyfosaat werd kundig onder de mat geveegd.

Roundup was jarenlang een dubbele geldmachin­e voor Monsanto, dat het goedje kon verkopen in combinatie met door het bedrijf ontwikkeld­e GGO-zaden voor maïs en soja die immuun waren voor de onkruidver­delger. Dat er geen alternatie­f is, zo klagen boeren en producente­n. Dat is er wel, maar daarvoor is veel creatief denken en inzet nodig.

Roundup was jaren een dubbele geldmachin­e voor Monsanto dat het goedje verkocht in combinatie met door het bedrijf zelf ontwikkeld­e GGO-zaden die immuun waren voor de onkruidver­delger

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium