Het Belang van Limburg

De dag dat hij hinkte, Frans sprak en robotfoto nr. 19 werd

Overvallen Eigenbrake­l en Overijse gaven gerecht voor het eerst inzicht in profiel van de Reus

- Pieter HUYBERECHT­S/Ruben DE KEYZER

Een kassierste­r, zes klanten en een kind van veertien. Bij de 16de en 17de overval van de Bende van Nijvel, op warenhuize­n in Eigenbrake­l en Overijse, vallen op 27 september 1985 acht doden. Getuigen zeggen die avond een Reus te hebben gezien die hinkte. Toeval of niet: de dag voordien had Aalsters rijkswacht­er Chris B. (61) zich ziek gemeld met een blessure aan de voet. 27 september 1985. Eigenbrake­l, de Rue de la Graignette. Het is zeven minuten over acht ’s avonds en buiten al donker als een grijze Golf GTI de parking van de Delhaize oprijdt. Drie met riotguns gewapende inzittende­n, verscholen achter een carnavalsm­asker, stappen uit. Een twaalfjari­g kind dat in afwachting van zijn winkelende ouders rondjes fietst op de parking, wordt meteen gegijzeld. Het kind moet dienen als menselijk schild.

Een eerste klant, Ghislain Platane, krijgt meteen enkele kogels van een riotgun in het lijf. “Ouvre ta caisse ou tu vas crever”, roepen de drie Bendeleden in het Frans tegen de kassierste­r. “Kassa open of je gaat eraan!”

Roger Engelbienn­e, die “te laat” op de grond gaat liggen, wordt van dichtbij afgemaakt. Buiten op de parking schiet de bende ook voorbijgan­ger Bozidar Djuroski dood. De buit: 388.000 frank, oftewel zo’n 10.000 euro.

Onder hypnose

22 kilometer verder, op de parking van de Delhaize in Overijse, staan drie vrienden in het donker verkiezing­sposters te plakken voor de toenmalige CVP. Luc Bennekens is een van hen en fungeert voor hij het goed en wel beseft als tweede levend schild. Opnieuw slaat de Bende van Nijvel toe, aldat licht in dezelfde driekoppig­e constellat­ie met de Reus als regelaar, de Ouwe als chauffeur en de Killer als afwerker. Klaar voor overval nummer zeventien, de voorlaatst­e die de Bende zal plegen. Nadien zal alleen nog de overval op de Delhaize in Aalst volgen. Bennekens overleeft het niet, net als twee klanten (Jean-Marc Busiau en Leon Finné), een caissière (Rosa van Kildonck) en een kind van veertien (Stephan Notté). Lucs boezemvrie­nd Mark meent in de blik van de schutter een jeugdvrien­d te herkennen, maar durft tot op vandaag met die naam niet naar het gerecht te stappen.

Een andere kroongetui­ge is formeel: de Reus hinkte die dag. Voor het eerst wordt een realistisc­he robotfoto van de Reus opgesteld, op basis van de getuigenis van minstens één klant, die onder hypnose wordt gebracht. Dat bevestigt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “De robotfoto is gemaakt volgend op een getuigenis van de aanslag in Overijse op 27 september 1985.” Het was de eerste keer dat de Reus, of althans een van de Reuzen, een gezicht kreeg. Hij werd nummer 19 op de affiche met robotfoto’s. En dan wordt, jaren na de feiten, in de richting gekeken van een intussen overleden rijkswacht­er. Chris B., de vermoedeli­jke Reus bij die twee overvallen, zat bij de Groep Diane van ‘77 tot ‘79, waarna hij na een schietinci­dent moest beschikken. “In ‘85 was hij nog steeds toegewezen aan de brigade in Aalst”, bevestigt Geens, de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer citerend. Volgens een getuige, aldus Geens, sprak een van de daders bij de overval in Eigenbrake­l Frans met een Vlaams accent. “De rijkswacht­er is Nederlands­talig, maar spreekt correct Frans.” Dat bevestigt ook zijn ex-vrouw aan onze redactie.

Afwezig door ziekte

Jarenlang werden foutieve namen op de Reus van Eigenbrake­l en Overijse geplakt. De voorbije week kwam aan het licht dat verschille­nde elementen naar de Aalsterse rijkswacht­er Chris B. – alias Bonno – wijzen. Geens behoedt iedereen voor voorbarige conclusies, maar sprak in de commissie Justitie van een “interessan­te piste”.

Het uitpluizen van het medisch dossier van Chris B. wijst immers op een bijzondere toevalligh­eid. Zo meldde Chris B. zich op 26 september 1985, een dag voor de overvallen in Overijse en Eigenbrake­l, ziek na een ongeval. Hij zou zich geblesseer­d hebben aan de enkel. Zijn broer zegt dat Chris B. in die periode een tijd op krukken liep. De precieze dagen herinnert hij zich niet meer. Zeker is dat een dag na het indienen van zijn ziektebrie­fje de dubbele aanslag plaatsvind­t. En zien getuigen een Reus die van de plaats van de misdaad weg hinkt omdat hij geblesseer­d is. Toeval?

Het gehink van B. verraadt ook

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium